Pembangkang Tewas Undian Bajet 2017, PAS Berkecuali

KUALA LUMPUR – Persidangan Dewan Rakyat pada Isnin meluluskan bacaan kali kedua Rang Undang-Undang Perbekalan 2017 atau Bajet 2017 selepas berdepan undian belah bahagi yang dituntut oleh ahli-ahli parlimen pembangkang.

 

Bagaimanapun, dalam undian tersebut pihak kerajaan memperolehi 117 undi manakala pembangkang hanya mendapat 70  undi.

 

Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang mempengerusikan persidangan malam tadi turut mengumunkan  11 ahli parlimen  tidak mengundi.

 

Mereka adalah barisan ahli-ahli parlimen daripada PAS.

 

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar dari PAS mengundi bersama ahli-ahli pembangkang lain.

 

Pembangkang menuntut undian belah bahagi selepas Menteri Kewangan 11, Datuk Johari Abdul Ghani selesai menggulung perbahasan kira-kira jam 10.10 malam.

 

Hampir setiap tahun mereka akan menuntut undian belah bahagi bagi menolak bajet yang dibentang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

 

Terdahulu, Bajet 2017 yang dibentang oleh Najib pada 21 Oktober lalu dibahaskan selama enam hari bermula 24 Oktober lalu  oleh ahli-ahli parlimen Barisan Nasional dan pembangkang.

 

Sementara itu, tiga hari diperuntukkan kepada 25 kementerian bagi penggulungan yang berakhir hari ini.

 

Semasa perbahasan bajet kali ini, blok pembangkang berterusan menyerang syarikat pelaburan negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan mengungkit tindakan saman Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) walaupun sudah dilarang oleh Speaker memandangkan ia bersifat ‘subjudis’ kerana masih dalam pertimbangan mahkamah.

 

Najib yang juga Menteri Kewangan pada 21 Oktober lalu membentangkan bajet dengan tema ‘Merancakkan Pertumbuhan, Memastikan Pengurusan Fiskal Berhemat, Meningkatkan Kesejahteraan Rakyat,’ yang menyenaraikan beberapa langkah dalam usaha menangani cabaran ekonomi negara berikutan ketidaktentuan di peringkat global.

 

Bajet kali ini dibentang dengan diperuntukkan sejumlah RM260.8 bilion, merupakan peningkatan 3.4 peratus daripada pengubahsuaian Bajet 2016.

 

Daripada jumlah tersebut, RM214.8 bilion adalah Perbelanjaan Mengurus dan RM46 bilion untuk Perbelanjaan Pembangunan. Ini tidak termasuk simpanan luar jangka sebanyak RM2 bilion.

 

Di bawah Peruntukan Mengurus, RM77.4 bilion adalah untuk Emolumen, serta RM32 bilion untuk Perkhidmatan dan Bekalan.

 

Manakala, RM103.9 bilion untuk Pemberian dan Kenaan Bayaran Tetap. Pembelian Aset pula, diperuntukkan RM691 juta, dan RM816.6 juta lagi, untuk perbelanjaan lain.

 

Sementara itu, bagi Peruntukan Pembangunan, sektor ekonomi menerima agihan tertinggi sebanyak RM25.9 bilion, diikuti oleh sektor sosial RM12.2 bilion. Sektor keselamatan mendapat RM5.3 bilion, dan sektor pentadbiran am lebih RM2.5 bilion.

 

Diunjurkan, berdasarkan prestasi semasa, hasil 2017 dijangka berkembang sekitar tiga peratus iaitu kepada RM219.7 bilion dan sasaran kerajaan untuk defisit fiskal adalah tiga peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2017 – Bnbbc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.