Isu Fatwa: Tindakan Anggota Parlimen PAS ukan Pendirian PAS Selangor

Shah Alam – Tindakan tiga anggota Parlimen PAS yang mempertikaikan keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor berkenaan Fatwa Pemikiran Liberalisme dan Pluralisme Agama di negeri itu, bukan pendirian parti itu.

Pesuruhjaya PAS negeri, Iskandar Abdul Samad dalam satu kenyataan hari Jumaat menegaskan tindakan mereka itu dilihat sebagai sesuatu yang tidak wajar kerana akan mewujudkan kekeliruan dalam kalangan umat Islam.

“Tindakan anggota Parlimen PAS tersebut telah dibuat tanpa berbincang dengan PAS Selangor walaupun kami mengadakan pertemuan mingguan bersama wakil-wakil rakyat pada setiap pagi Rabu.

“Wakil-wakil rakyat tidak sepatutnya bertindak bersendirian kerana mereka bertanding dalam pilihan raya umum atas tiket parti dan bukan tiket individu, perbuatan mereka akan dilaporkan kepada PAS Pusat untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Semalam, anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad dilaporkan berkata Sisters In Islam (SIS) tidak seharusnya dituduh menyebarkan fahaman liberalisme dan pluralisme kerana mereka berhujah menggunakan ajaran Islam.

Khalid dilaporkan berkata fatwa yang diwartakan oleh majlis fatwa juga gagal memperincikan maksud liberalisme dan pluralisme.

Sebelum ini, dua anggota Parlimen iaitu Mohamed Hanipa Maidin (Sepang) dan Datuk Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar) turut menggesa Majlis Agama Islam Selangor (Mais) memberi penerangan jelas mengenai takrifan tersebut.

Baru-baru ini, SIS dilaporkan mahu memohon semakan kehakiman mengenai fatwa itu yang mengisytiharkan pertubuhan itu membawa fahaman sesat iaitu liberalisme dan pluralisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.