Syarikat Saudi Beli Francais McDonald Untuk Singapura Dan Malaysia

KUALA LUMPUR – McDondald ini Corp telah bersetuju untuk menjual hak francais mereka di Singapura dan Malaysia, yang telah dimiliki selama 20 tahun oleh syarikat itu kepada Reza Group dari Arab Saudi pada AS $ 400 juta (RM1.65 bilion), kata sumber.

 

 

Reza Perkhidmatan Food Co Ltd, yang memiliki dan mengendalikan restoran McDonald di wilayah Arab barat dan selatan dilaporkan memohon pembiayaan CIMB bagi pengambilalihan itu walaupun perjanjian itu belum dimuktamadkan.

 

 

Menurut sumber, McDonald telah menyatakan minat untuk bekerjasama dengan perniagaan milik keluarga di rantau ini dan pelabur tempatan dengan tujuan ke arah melahirkan perkongsian jangka panjang.

 

 

Keperluan asas telah dimuktamadkan dan transaksi perniagaan dianggarkan dimuktamadkan menjelang akhir tahun, kata sumber itu, lapor Reuters.

 

 

Bagaimanapun, CIMB Malaysia dan Reza belum mengeluarkan kenyataan mengenai isu itu.

 

 

Sumber berkata CIMB sedang mengkaji struktur pinjaman terperinci untuk membiayai tawaran dan perjanjian akan dibuat dalam Ringgit Malaysia dan dolar Singapura.

 

 

Pada Julai lalu, McDonald berkata ia merancang untuk perkongsian untuk restoran mereka di Singapura dan Malaysia serta perundingan bersama pihak yang lain, namun mereka tidak diberikan apa-apa maklumat dan jangkamasa.

 

 

McDonald mempunyai kira-kira 120 restoran di Singapura dan 260 di Malaysia.

 

 

Langkah itu adalah selaras dengan penstrukturan semula syarikat yang beroperasi di Asia, membawa masuk rakan kongsi kerana ia beralih ke model francais yang bermodal kurang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.