OIC Gesa PBB, EU Bertindak Tegas Tangani Penderitaan Etnik Rohingya

KUALA LUMPUR – Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) Dr Yousef Al-Othaimeen menggesa Kesatuan Eropah (EU) dan agensi di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengambil tindakan tegas untuk meringankan penderitaan rakyat Rohingya serta menamatkan krisis yang kian berlarutan di Rakhine Myanmar.

OIC dalam satu kenyataan berkata, Al-Othaimeen menyuarakan gesaan itu di dalam surat yang dikirimkan berasingan kepada Wakil Tinggi EU untuk Dasar Luar Negeri dan Keselamatan Federica Mogherini; Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia Zeid Ra’ad Al Hussein; dan Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian Filippo Grandi.

“Sejak 2014, OIC memberi amaran jika kerajaan Myanmar berterusan bertindak memusnahkan rumah, membunuh orang awam yang tidak bersalah dan mengaibkan penduduk tanpa sebarang keadilan, ia akan menjadi tempat akar umbi kepada kewujudan unsur keganasan. Tiba masanya untuk bertindak mencegah penghapusan bangsa Rohingya,” katanya.

Sementara itu, beliau mengulangi OIC bersama masyarakat antarabangsa menyeru cadangan dikemukakan oleh Suruhanjaya Negeri Rakhine dilaksanakan, namun itu adalah matlamat jangka panjang sedangkan kini terdapat keperluan mendesak untuk campur tangan segera demi menyelamatkan nyawa.

Suruhanjaya Penasihat mengenai Rakhine yang dipengerusikan bekas Setiausaha Agung PBB Kofi Annan, ditubuhkan pada 5 September 2016, antara lain mencadangkan bantuan kemanusiaan dibenarkan memasuki ke semua kawasan terjejas, pihak media boleh keluar masuk seperti biasa dan pihak bertanggungjawab mencabuli hak asasi manusia perlu disiasat oleh sebuah suruhanjaya siasatan yang bebas serta adil.

Al-Othaimeen menambah, OIC juga bersedia menyediakan bantuan kemanusiaan dan mahu kerajaan Myanmar untuk menamatkan kitaran keganasan selain memberikan penyelesaian kekal kepada persoalan status Rohingya dari aspek undang-undang.

Laporan media antarabangsa mengatakan konflik terbaharu dicetuskan oleh militan Rohingya yang menyerang pos polis.

Ia menyebabkan berlakunya gelombang pelarian bagaimanapun, pemimpin de-facto Myanmar, Aung San Suu Kyi mendakwa krisis itu diputarbelitkan oleh maklumat yang tidak benar. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.