MH17: Dua Lagi Jenazah Tiba Di KLIA Esok

Kuala Lumpur – Dua jenazah mangsa pesawat malang MH17, Tambi Jiee dan Benjamin Lee Jian Han akan tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) jam 8.30 pagi esok.

Kedua-dua jenazah akan mengikuti istiadat penghormatan sama seperti kumpulan sebelum ini.

Jenazah Tambi Jiee kemudiannya akan diterbangkan ke Kuching menggunakan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) C130 sementara Benjamin Lee dibawa ke Pusat Xiao En Bereavement di Jalan Kuari, Cheras.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dalam kenyataan hari ini berkata, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan hadir pada majlis istiadat berkenaan.

Sementara itu, biarpun bersedih hanya jenazah Tambi Jiee akan dibawa pulang esok, anggota keluarga pasangan Tambi dan Ariza Ghazalee tetap bersyukur serta reda sambil berdoa semoga tiga lagi jenazah anak pasangan tersebut dapat segera dikenal pasti.

Allahyarham Tambi, 49, bersama isterinya Ariza dan semua anak mereka – Muhammad Afif, 19, Muhammad Afzal, 17, Marsha Azmeena, 15, dan Muhammad Afruz, 13, – terkorban dalam tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 pada 17 Julai lepas.

Pada 22 Ogos lalu, jenazah dua beranak, Ariza dan Muhammad Afif, disolatkan di Masjid Jamek, Petrajaya sebelum disemadikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Semariang.

Mazalina, kakak kepada Ariza, berkata mereka sudah bersedia untuk menerima jenazah Tambi sambil tidak putus-putus berdoa semoga tiga lagi anak pasangan itu segera dikenal pasti.

“Kita jemput semua umat Islam untuk hadir sama-sama mengerjakan solat jenazah yang akan diadakan sebelum solat Zohor di Masjid Jamek, Petra Jaya sebelum jenazah dibawa ke Tanah Perkuburan Semariang untuk dikebumikan,” katanya.

Mazalina berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui sebelum beliau bersama suaminya, Irwan Zulkarnain Hasbi berlepas ke Kuala Lumpur menggunakan pesawat MH2521 jam 2.35 petang ini sebagai wakil keluarga Ariza.

Menurutnya dua lagi wakil anggota keluarga Tambi akan ke Kuala Lumpur jam 4 petang ini untuk turut sama-sama menghadiri istiadat penghormatan di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa KL esok.

Jenazah kemudian akan dibawa ke Kuching dengan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia dan tiba di Pangkalan Udara Kuching pada 11.15 pagi, katanya.

Untuk rekod, kepulangan dua lagi rakyat Malaysia esok menjadikan jumlah mangsa yang berjaya dibawa pulang ke Malaysia setakat ini ialah 35 orang termasuk seorang penumpang yang memiliki dua kerakyatan (Loh Yan Hwa) dan dua warga Belanda.

Pesawat Boeing 777 yang membawa 298 penumpang dan anak kapal itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ketika ia terhempas di wilayah Donetsk, timur Ukraine selepas ditembak jatuh pihak tidak bertanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.