KL City Grand Prix Mula Mengaum Di Ibu Kota

KUALA LUMPUR – Deruman enjin kereta-kereta berkuasa tinggi yang menyertai perlumbaan KL City Grand Prix di atas jalan-jalan raya Kuala Lumpur semakin membangkitkan rasa teruja di kalangan warga kota.

 

Walaupun sesi latihan yang sepatutnya bermula pukul 8.45 pagi ini ditangguhkan kepada pukul 2 petang, orang ramai terus setia untuk menyaksikan sendiri kehebatan pelumba-pelumba handalan tempatan dan antarabangsa dalam acara yang julung kali diadakan itu.

 

Para pengunjung begitu teruja kerana dapat melihat dan menyentuh kereta idaman masing-masing secara dekat berbanding hanya menatap melalui kaca televisyen sebelum ini.

 

Seorang pengunjung, Zaadah Mansor, 53, yang datang bersama-sama suaminya berkata orang ramai seharusnya memberi sokongan penuh kepada penganjuran acara itu memandangkan ia sukan permotoran pertama diadakan di ibu kota.

 

“Tidak dapat dinafikan perasaan teruja itu kerana melihat kepada persediaan trek perlumbaan, saya yakin perlumbaan ini bakal menjadi satu sejarah hebat buat negara,” katanya.

 

Zaadah yang juga ibu kepada pelumba GP negara, Afiq Ikhwan Yazid, 24, hadir memberikan sokongan moral buat anaknya yang mewakili pasukan Star Speed Racing dalam kategori Lamborghini Super Trofea.

 

Seorang lagi pengunjung, Azmi Musa, 47, yang merupakan peminat setia sukan permotoran menjadikan perlumbaan itu sebagai satu platform aktiviti riadah bersama keluarga di hujung minggu.

 

“Bukan sahaja saya dapat melihat kereta-kereta hebat memecut secara langsung, malah dapat mengeratkan hubungan kami sekeluarga,” katanya.

 

KL City GP, festival perlumbaan kereta supersports di litar yang dikhaskan sepanjang jalan raya utama di Kuala Lumpur, berlangsung selama tiga hari bermula Jumaat hingga Ahad.

 

Ia menyaksikan pelbagai perlumbaan kereta GT seperti Lamborghini Super Cup, Formula Masters, Porsche Carrera Cup dan Audi R8 LMS Cup selain demonstrasi lima pasukan terbaik siri supercars V8.

 

Perlumbaan itu akan bermula di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dan melalui Jalan P.Ramlee, Jalan Ampang, Jalan Sultan Ismail, Jalan Pinang serta berakhir di KLCC.  – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.