Banjir Di Pantai Timur Diramal Berlaku Tahun Ini

Besut – Banjir diramal tetap berlaku di beberapa negeri termasuk di pantai timur pada akhir tahun ini tetapi tidak seburuk yang berlaku pada tahun lalu, kata Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Datuk Che Gayah Ismail.

 

Katanya, jabatannya akan terus memantau dan akan melaporkan data ramalan terkini kepada orang ramai agar penduduk terutama di persisiran pantai dapat bersedia menghadapi keadaan yang berlaku nanti.

 

“MetMalaysia akan mula memberi taklimat kepada pihak berkuasa negeri-negeri tentang perkembangan semasa cuaca, mulai Oktober supaya semua pihak mampu bersedia menghadapi ancaman bencana alam itu,” katanya kepada pemberita sempena Program Pengurusan Bencana Peringkat Komuniti Daerah Besut di sini hari ini.

 

Dalam perkembangan berasingan, Che Gayah berkata fenomena El-Nino yang dikesan berada di kawasan timur laut Pasifik buat masa ini berada dalam keadaan lemah yang tidak akan memungkinkan cuaca monsun timur laut ekstrem berlaku di negara ini.

 

Katanya, seperti pada tahun lalu, walaupun ramalan menunjukkan fenomena El-Nino kuat dijangka melanda negara tetapi sebaliknya ia tidak terjadi.

 

“Justeru keadaan ini tidak akan memungkinkan banjir peringkat ekstrem daripada terjadi seperti yang terjadi pada tahun lalu,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.