4,888 Atlet Dari 11 Negara Daftar Untuk Sukan SEA 2017

KUALA LUMPUR – Sejumlah 4,888 atlet dari 11 negara di Asia Tenggara sudah mendaftar diri untuk menyertai 38 jenis sukan di dalam Sukan SEA Ke-29 di Kuala Lumpur dari 19 hingga 30 Ogos tahun ni.

Presiden Persekutuan Sukan SEA, Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja’afar berkata, tuan rumah Malaysia akan menghantar kontinjen terbesar dengan 874 atlet, manakala kuasa sukan Sukan SEA, Thailand akan memberikan cabaran sengit menerusi 858 atletnya.

Indonesia yang sedang membuat persiapan untuk Sukan Asia tahun hadapan menghantar 629 atlet, sementara tuan rumah Sukan SEA edisi sebelum ini, Singapura menghantar 582 atlet diikuti Filipina yang bakal menjadi tuan rumah Sukan SEA akan datang mendaftarkan 497 atlet.

Timor Leste menghantar kontinjen paling kecil sebanyak 48 atlet, sementara Brunei dan Kemboja masing-masing mendaftarkan 109 dan 178 atlet menjelang penutupan pendaftaran pada 30 Jun lepas.

Bagaimanapun, Tunku Imran berkata SEAGF menjangka akan ada perubahan pada jumlah atlet kerana ada antara mereka yang mungkin cedera dan menarik diri atas pelbagai faktor sehingga temasya sukan itu bermula.

“Ini bukan jumlah penyertaan terbesar dalam Sukan SEA, penyertaan terbesar adalah pada edisi 2005 di Manila dengan 5,336 atlet tetapi untuk Malaysia dan di Malaysia, ini adalah yang terbesar.

Hanya satu acara, lari berhalangan 3,000m wanita digugurkan kerana tiada (empat) peserta minimum , yang mana hanya Vietnam mendaftarkan atletnya. Bagaimanapun, kami akan cuba menghubungi lain-lain Majlis Olimpik Nasional untuk mendapat penyertaan bagi menganjurkan acara ini,” kata Tunku Imran semasa mengumumkan senarai itu di Wisma OCM, di sini hari ini.

Dengan ketiadaan acara lari berhalangan 3,000m wanita , hanya 404 acara akan dipertandingkan dalam edisi Kuala Lumpur berbanding 405 acara yang ditetapkan sebelum ini.

Sementara itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ahmad Shapawi Ismail mengesahkan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, masing-masing akan menyertai acara endurance dalam sukan ekuestrian dan acara polo.

“Kita menyertai dalam semua acara, kecuali renang gaya kupu-kupu 200m wanita, maraton 10,000m lelaki dan wanita, lari berhalangan 3,000m wanita, skuasy beregu jumbo lelaki dan wanita.

Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei tiada dalam senarai kerana beliau akan bertanding dalam Kejohanan Dunia di Glasgow, “ katanya.

Bagaimanapun, sasaran pingat untuk Malaysia dan nama atlet tidak didedahkan kepada media pada sidang akhbar itu.  BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.