Rakan Kongsi Mangsa Culik Di Silam Maut Dalam Kemalangan

KOTA KINABALU: Seorang ahli perniagaan warganegara Hong Kong yang dalam perjalanan ke Sandakan untuk berbincang mengenai syarat pembebasan rakan kongsinya yang diculik dari sangkar ternakan ikan di Silam, terbunuh dalam kemalangan jalan raya pada petang Sabtu.

Tiga lagi yang lain turut terbunuh dalam kemalangan yang membabitkan sebuah teksi dengan kenderaan pacuan empat roda di KM21, Jalan Lubuk di Sandakan kira-kira pukul 5.30 petang.

Ahli perniagaan itu yang dikenal pasti sebagai Kee Kwok Edien, 63, pemilik Wonderful Terrace Fish Farm, lokasi Yang Zau Lin, warga China berusia 34 tahun diculik sekumpulan lelaki bersenjata dari Filipina pada 6 Mei lalu.

Laporan tidak rasmi mendakwa Kee membawa sejumlah wang dipercayai wang tebusan untuk membebaskan rakan kongsinya itu.

Kee berada di dalam teksi tersebut bersama dua penumpang lain, Jaafar Kassim, 40, dan warga Filipina, Pedro Jr Pajimola, 36, dan pemandu teksi Salah Ibno, 64.

Dua orang maut di tempat kejadian manakala dua lagi semasa dalam perjalanan ke Hospital Duchess of Kent di Sandakan.

Pemandu kenderaan pacuan empat roda berusia 24 tahun itu dan dua wanita masing-masing berusia 24 dan 32 tahun hanya mengalami kecederaan ringan.

Laporan tersebut turut menyebut keluarga Kee dalam perjalanan ke Sandakan untuk menuntut mayatnya.

Kee difahamkan dihubungi oleh wakil kumpulan bersenjata warga Filipina itu untuk urusan pembebasan rakan kongsinya yang ditahan di kubu kuat kumpulan Abu Sayyaf di Kepulauan Jolo, selatan Filipina.

http://www.mstar.com.my/berita/berita-jenayah/2014/07/07/pemilik-sangkar-ikan-maut/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.