DAP Kini Diamond Action Party

Sebelum ini saya telah membaca satu artikel mengenai Lim Kit Siang. Ia menggambarkan Lim sebagai seorang yang sangat sederhana, sentiasa berpakaian kasual sama ada semasa menerima pelawat atau dalam satu sidang akhbar. Malah semasa beliau membuat ucapan umum di atas pentas, beliau kadang-kadang memakai sepasang selipar sama ada perhimpunan itu di sebuah bandar kecil atau bandar. Wartawan berkata bahawa keremehan seperti itu tidak boleh diabaikan kerana ia adalah rahsia beliau untuk mendekati rakyat.

Perkara ini adalah agak semula jadi. Oleh itu setiap kali adanya pilihan raya umum, pemimpin parti, sama ada mereka dari parti pemerintah atau pembangkang, perlu berlakon. Semasa bekas Perdana Menteri Dr Mahathir masih dalam UMNO, beliau turut mengingatkan pemimpin parti dalam satu artikel “UMNO Selangor Perlu Berubah” bahawa apabila mereka pergi melawat orang kampung mereka, mereka perlu mendekati orang kampung itu.

Mereka tidak boleh menunjukkan kereta mewah mereka. Sebaliknya, Dr Mahathir mencadangkan mereka perlu memandu sebuah kereta Proton dengan kapasiti kecil. Mereka harus berpakaian kemas, dan bukannya secara lagak glamor. Mereka perlu kekal merendah diri dan berbudi bahasa, bukan berprofil tinggi, bercakap dengan suara rendah, mendukung bayi dan menunjukkan beberapa sikap penyayang dan mesra.

Pendek kata, ia tidak salah untuk tidak menonjolkan diri. Rakyat biasa penuh dengan belas kasihan. Oleh itu, setiap kali tin Milo muncul dalam perhimpunan DAP, orang akan beratur untuk memberi sumbangan mereka, menunjukkan bahawa mereka mengamalkan perkara yang baik iaitu membantu yang lemah.

Masa berlalu. Mereka mengambil alih kuasa selepas pilihan raya 308 selama hampir 10 tahun sekarang. Roket hari ini bukan lagi sebuah parti pembangkang. Mereka telah mentadbir kerajaan (negeri) selama dua penggal sekarang dan YB mereka kelihatan elegan. Majlis makan malam kutipan dana yang akan diadakan pada 17 Jun di Puchong seolah-olah membawa tag harga yang berbeza.

Menurut poster yang dihantar kepada saya oleh seorang rakan, akan adanya klasifikasi yang berbeza. Ruby bermaksud mereka yang membayar RM800, Sapphire RM2,000 dan Emerald bermula pada RM5, 000.

Wow! Mari kita membuat pengiraan. Secara purata, setiap tetamu sebuah meja untuk 10 orang kini akan perlu membayar RM80 sehingga RM500 sekarang ini. Dan siapa yang akan dapat duduk di sebelah Ketua Menteri Lim Guan Eng? Pada ketika ini, saya rasa ia tidak salah untuk menamakan semula parti ini Diamond Action Party.

Tulisan asal oleh:
Yang Shan Yong, Oriental Daily, 7 Jun 2017

Link asal artikel:
http://www.orientaldaily.com.my/s/199459

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.