Lima Lagi Mayat Mangsa Gempa Bumi Di Sabah Ditemui

RANAU – Pasukan Mencari dan Menyelamat (SAR) semalam menemui lima lagi mayat di Gunung Kinabalu susulan gempa bumi pada Jumaat yang melanda Ranau, kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun.

 

Beliau berkata, tiga daripada mayat telah dikeluarkan dan diterbangkan ke Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu oleh helikopter sementara dua lagi mayat belum dibawa turun.

 

“Tetapi keadaan kedua-dua mayat menyukarkan kami untuk membuat pengecaman secara positif mengenai identiti kerana sebahagian daripadanya hanya cebisan tubuh.

 

“Jadi kami benar-benar tidak tahu sama ada sebahagian daripadanya telah dikeluarkan dari kawasan bencana adalah mayat baharu.

 

“Sebab itulah untuk sementara waktu ini, kami menyenaraikan dua masih hilang kerana kami tidak dapat membuat pengecaman positif tentang identiti mereka disebabkan keadaan mayat,” katanya pada sidang media di Pusat Operasi Taman Kinabalu, di sini.

 

Masidi berkata, dua mangsa yang masih dilaporkan hilang ialah dua warga Singapura – seorang guru dan seorang pelajar.

 

“Jumlah mangsa yang terkorban ialah 18, 16 daripada mereka ditemui mati dan mereka ialah enam dari Malaysia, Singapura (7), Filipina (satu), China (satu), Jepun (satu),” katanya.

 

Beliau juga menjelaskan bahawa daripada enam yang dilaporkan hilang semalam, seorang masih hidup.

 

Katanya, Mohd Khairulridzuan Abdul Kahalif, 39, warga Malaysia dilaporkan berada dalam kumpulan pertama 52 pendaki yang berjaya dibawa turun dengan selamat pada hari kejadian.

 

“Beliau berada dalam kumpulan pertama tetapi tidak diambil kira dan beliau sekarang telah kembali di Kuala Lumpur,” katanya.

 

Sementara itu, Masidi berkata operasi SAR akan dikecilkan tetapi akan diteruskan sehingga semua mangsa ditemui.

 

“Kami akan mengurangkan operasi SAR sehingga pada satu tempoh apabila kami percaya bahawa semua telah ditemui. Keseluruhan ideanya ialah kami perlu meneruskan operasi seandainya kami menemui cebisan badan mayat,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.