PM Diam Sebab Hormat Tun Mahathir

Shah Alam – Penganalisis politik berpandangan sikap membisu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak terhadap teguran Tun Dr Mahathir Mohamad adalah kerana beranggapan Najib tidak mahu mengeruhkan keadaan selain menghormati Mahathir.

 

Dekan Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, adalah lebih baik untuk Najib berdiam kerana sekiranya Najib ‘membuka mulut’ keadaan yang lagi parah akan berlaku.

 

“Saya rasa kritik lebih berunsur masalah personal antara Tun Dr Mahathir dan Najib.

 

“Najib tidak jawab kerana menghormati Tun yang pernah berjasa kepada dirinya.

 

“Sekiranya Najib jawab, ianya akan memburukkan lagi keadaan dalam hubungan beliau dengan Tun Dr Mahathir.

 

“Namun sekiranya isunya adalah isu kepentingan awam, Najib perlu juga jawab. Sekiranya tidak, isu tersebut boleh jadi spekulasi yg menjejaskan kredibiliti Najib dan parti kelak,” katanya kepada Sinar Online.

 

Sementara ketika ditanya mengenai adakah ada keperluan untuk Najib menggunakan medan sosial untuk menjawab kepada soalan yang berbangkit sekiranya Najib tidak mahu ‘buka mulut’, Azizudin berkata itu bukan ‘cara’ Najib.

 

“Najib tidak lawan guna blog, FB dan Twitter, saya rasa ianya bukan ‘style’ Najib menggunakan media sosial mengkritik atau menghentam pihak lain.

 

“Media sosial hanya digunakan Najib buat hebahan aktiviti yang dilakukan beliau,” ujarnya.

 

Mutakhir ini, Dr Mahathir dilihat beberapa kali ‘menyerang’ Najib melalui tulisannya di blog chedet.cc, yang terbaharu menyentuh mengenai kes Altantuya, 1MDB dan ‘Nasib BN’ di bawah Najib menjelang PRU14 dan hari ini Dr Mahathir ‘menyerang’ semula dengan lebih keras. – Sinar Harian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.