Polis Pantau Pergerakan Bekas Perogol Bersiri

KUALA LUMPUR — Polis telah merakam percakapan bekas perogol bersiri warganegara Malaysia, S. Selva Kumar sejurus dia tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, semalam.

 

Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata lelaki berusia 56 tahun itu telah pun memberi keterangan kepada pegawai polis di Balai Polis KLIA dan pihaknya akan memantau pergerakannya semasa berada di negara ini.

 

Selva Kumar, yang selesai menjalani hukuman penjara 24 tahun di Toronto, Kanada, tiba di KLIA pada pukul 7.30 pagi dengan menaiki pesawat Qatar Airways dari Doha.

 

Ditanya adakah Selva Kumar bebas untuk menetap di mana-mana tempat di Malaysia kecuali di Sabah, Khalid berkata “ya” semasa menjawab pertanyaan Bernama melalui aplikasi WhatsApp.

 

Kerajaan Sabah hari ini mengharamkan Selva Kumar daripada memasuki negeri berkenaan kerana dikhuatiri boleh mendatangkan ancaman kepada orang awam khususnya wanita dan kanak-kanak.

 

Menurut Khalid, sebagai bekas banduan yang telah bebas, Selva Kumar, yang berasal dari Pulau Pinang, tidak perlu melapor diri di mana-mana balai polis dan dia bebas untuk bergerak seperti rakyat Malaysia yang lain.

 

Katanya, pihaknya telah memaklumkan kepulangan Selva Kumar kepada pihak berkuasa Kanada.

 

Selva Kumar dihukum penjara selama 24 tahun pada 1992 setelah didapati bersalah termasuk bagi 19 tuduhan serangan seksual.

Tempoh tahanan penjaranya tamat pada hujung bulan lepas. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.