Lim Guan Eng Akhirnya Akui Tidak Amal Tender Terbuka

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 7 Januari 2018

Guan Eng mengesahkan tidak perlu adanya tender terbuka dan boleh melakukan rundingan langsung untuk menjual tanah kerajaan bernilai ratusan juta Ringgit kepada sebuah syarikat milik Singapura kerana ia amat penting untuk membina sebuah hospital swasta mewah.

Baik. Kalau begitulah menurut anda.
——
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah mempertahankan keputusan negeri itu untuk menjual tanah perdana seluas 2.5 hektar di Peel Avenue, yang dikatakan telah diurus niagakan tanpa tender terbuka, mengatakan ia berada pada harga di atas nilai pasaran.

Beliau berkata terdapat pengecualian terhadap pelaksanaan tender terbuka kompetitif untuk “projek segera”, dalam kes-kes strategi pembangunan ekonomi, bencana alam dan kecemasan.

“Sebagai negeri perindustrian, Pulau Pinang memerlukan pelaburan dalam pembuatan, pelancongan perubatan dan sektor perkhidmatan untuk memacu pertumbuhan ekonomi di negeri ini.”

Beliau mendakwa penjualan tanah itu kepada Island Hospital Group pada akhir 2016 akan menarik RM2 bilion dalam pelaburan untuk membina hospital swasta terbesar di negara ini.

“Hospital swasta 1,000 katil ini akan membantu mengukuhkan kedudukan utama Pulau Pinang sebagai pasaran pelancongan perubatan terbesar di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

http://www.freemalaysiatoday.com/?p=859361

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/?ref=br_rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.