Sarawak Peruntuk RM5.97 Bilion Untuk Pembangunan Dalam Bajet 2016

Kuching – Sarawak memperuntukkan RM5.97 bilion iaitu hampir 74% daripada Bajet 2016 negeri itu bagi menampung perbelanjaan pengurusan.

 

Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem berkata Bajet Sarawak 2016 adalah berasaskan pembangunan dan luar bandar dalam usaha untuk mencapai kemajuan yang lebih besar serta seimbang di negeri ini.

 

Dalam usaha mencapai objektif berterusan untuk merapatkan jurang pembangunan antara kawasan bandar dan luar bandar, Adenan berkata, kerajaan menyediakan peruntukan yang lebih besar berjumlah RM2.65 bilion, bagi pembangunan luar bandar.

 

“Ini adalah lebih tinggi berbanding RM2.35 bilion yang diperuntukkan tahun lepas atau RM2.19 bilion pada 2014,” katanya ketika membentangkan Bajet 2016 Sarawak pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-17 di Kuching, hari ini.

 

“Peruntukan ini selaras dengan komitmen kami untuk memberi lebih tumpuan kepada program dan projek di kawasan luar bandar untuk mempercepatkan transformasi luar bandar. Ia juga untuk membuka lebih banyak peluang yang memberi manfaat kepada masyarakat luar bandar,” katanya.

 

Sementara itu, mengenai prospek pendapatan 2016 hasil negeri, Adenan berkata dianggarkan sekitar RM5.55 bilion, dengan RM544 juta adalah daripada royalti hutan dan premium.

 

Beliau berkata selain itu ialah RM440 juta daripada hasil cukai jualan, termasuk RM320 juta daripada minyak sawit mentah dan minyak isi rung sawit mentah dan RM120 juta daripada loteri.

 

Pendapatan sebanyak RM255 juta dijangka dari air mentah dan royalti perlombongan, sewa tanah dan lain-lain, katanya. Untuk hasil bukan cukai, beliau berkata, sekitar RM4.11 bilion akan dijana.

 

Katanya, ini termasuk RM1.58 bilion daripada pampasan tunai sebagai ganti hak minyak dan gas, RM1.04 bilion daripada pendapatan dividen, RM934 juta daripada bunga pendapatan dan RM300 juta daripada premium tanah.

 

“Pendapatan bukan hasil dijangka sekitar RM11 juta, terutamanya daripada ganti rugi jumlah tertentu, pelupusan kenderaan dan pemulihan bayaran berlebihan, sementara geran persekutuan dan bayaran balik dijangka pada RM190 juta,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.