Selangor Catat Bilangan Tertinggi Kes Buang Bayi

KUALA LUMPUR ― Sebanyak 59 kes pembuangan bayi dilaporkan dari Januari sehingga Jun lepas dengan Selangor mencatatkan kes tertinggi sebanyak 16 kes.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Azizah Mohd Dun berkata Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Sabah mencatatkan kes pembuangan bayi kedua tertinggi, masing-masing sebanyak tujuh kes.

“Kementerian melalui Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga  Negara (LPPKN) telah melaksanakan pelbagai pelan jangka pendek dan panjang bagi memupuk kesedaran terutama dalam kalangan remaja dan ibu bapa mengenai pengetahuan berkaitan kesihatan reproduktif bagi menangani masalah sosial yang berlaku,” katanya ketika sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Rozman Isli (BN-Labuan) mengenai statistik terkini kes pembuangan bayi yang direkodkan mengikut negeri serta langkah jangka panjang kementerian dalam memupuk kesedaran terhadap kesihatan reproduktif dan kesan negatif kehamilan serta kelahiran anak luar nikah yang semakin menjadi isu sosial dan membimbangkan.

Menurut Azizah, pelaksanaan Pelan Tindakan Kesihatan Kesihatan Reproduktif dan Sosial Kebangsaan (Pekerti) oleh KPWKM juga turut membantu meningkatkan pengetahuan berkaitan kesihatan reproduktif terutama dalam kalangan remaja dan ibu bapa.

Azizah berkata  program yang dilaksanakan Pekerti termasuk mewujudkan konsep Pusat Remaja kafe@TEEN bertujuan meningkatkan akses kepada maklumat serta perkhidmatan kesihatan reproduktif dalam kalangan remaja berumur 13 hingga 24 tahun.

Selain itu, beliau berkata di peringkat sekolah, KPWKM melalui LPPKN telah bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan untuk melaksanakan program Pekerti di sekolah sejak 2012 dan akan menambah penyertaan lebih banyak sekolah pada tahun hadapan.

“Program Pekerti turut diperluaskan kepada pelajar Kolej Komuniti  seluruh negara sejak 2015 serta peringkat komuniti melibatkan penjawat awam, badan bukan kerajaan dan pemimpin komuniti seperti rukun tetangga,” katanya. ― Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.