Putera Charles Gagah Daki Bukit

KUCHING ― Putera Charles, Prince of Wales, bakal menyambut ulang tahun keputeraan ke-69 pada 14 November ini, namun baginda kelihatan sihat dan bertenaga.

Putera Charles masih mampu berjalan jauh selain mendaki bukit, dan tidak menunjukkan tanda-tanda kepenatan di wajah baginda.

Ini diperhatikan jurugambar Bernama, Razali Nordin ketika Putera Charles melawat Pusat Hidupan Liar Semenggoh di Siburan, 20km dari sini semalam, lapor Bernama.

“Kita perlu berjalan sejauh kira-kira satu kilometer untuk melihat bagaimana orang utan diberi makan di pusat berkenaan. 

“Kami juga perlu mendaki bukit ke pusat itu tetapi saya tidak nampak baginda seperti keletihan,” kata Razali.

Razali berkata beberapa wartawan British dan tempatan yang membuat liputan program berkenaan terpaksa berhenti beberapa kali, sebelum tiba di pusat tersebut.

“Ia agak memalukan kerana kami jauh lebih muda daripada baginda…kami tercungap-cungap,” katanya.

Daripada pelantar khas pengunjung, Putera Charles yang diiringi Menteri Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian, Belia dan Sukan Sarawak Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah dan dua pegawai dari pusat itu, menyaksikan orang utan diberi makan.

Terdapat kira-kira 26 orang utan separuh liar di Semenggoh, yang bergerak bebas di sekitar 740 hektar kawasan hutan simpan itu.

Selepas meluangkan masa kira-kira 30 minit di pusat itu, Putera Charles kemudian melawat Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak, di mana baginda kelihatan sangat tertarik dengan penyelidikan bioteknologi pelbagai spesis tumbuhan di Sarawak di pusat tersebut. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.