Presiden Obama Kirim ‘Surat Rahsia’ Kepada Pemimpin Iran

New York – Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dikatakan telah menulis surat rahsia kepada pemimpin tertinggi Iran tentang kepentingan bersama dalam memerangi IS dalam negara Islam.

Surat itu yang dilaporkan oleh Wall Street Journal, menggesa Ayatollah Ali Khamenei terhadap perjanjian nuklear.

Ketua AS menekankan kerjasama memperjuangkan IS adalah bergantung kepada Iran untuk mencapai perjanjian itu dalam tempoh masa diplomatik 24 November.

Rumah Putih  enggan mengulas “surat-menyurat peribadi” Encik Obama.

Surat itu, yang dihantar bulan lalu, sekurang-kurangnya kali keempat Encik Obama telah menulis surat kepada pemimpin Iran sejak memegang jawatan pada tahun 2009 dan menggaris pandangannya bahawa Iran penting dalam kempen baru terhadap IS.

Menurut Wall Street Journal, pegawai pentadbiran Obama telah meletakkan peluang untuk kesepakatan mengenai program nuklear Iran hanya 50-50,.

Menteri Luar Negeri AS John Kerry dijadual memulakan rundingan mengenai isu itu dengan rakan sejawatannya dari Iran Javad Zarif hujung minggu ini di Oman.

Kuasa-kuasa dunia mengesyaki Iran cuba untuk membuat bom nuklear dan  tuntutan itu dinafikan.

Satu perjanjian interim yang dipersetujui akhir tahun lalu memberikan Iran bebas daripada sekatan sebagai balasan kepada sekatan ke atas aktiviti nuklear.

Pada hari Khamis, jurucakap White House Josh Earnest enggan mengulas secara langsung tentang surat rahsia.

“Saya boleh memberitahu anda bahawa polisi presiden dan pemerintahannya yang telah dinyatakan tentang Iran tetap tidak berubah,” katanya.

Pada hari Khamis juga, speaker Dewan Republik, John Boehner berkata beliau tidak percaya pemimpin Iran dan mengatakan mereka tidak boleh dibawa masuk ke dalam perjuangan memerangi IS.

Militan IS kini mengawal kawasan yang besar dari Iraq dan Syria dan telah terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai di kawasan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.