Sebuah Lagi Sekolah Agama Rakyat Dihentikan Bantuan Di Pulau Pinang

Georgetown – Satu lagi Sekolah Agama Rakyat (SAR) di Pulau Pinang dihentikan bantuan pendidikan oleh kerajaan negeri pimpinan DAP, kali ini di Permatang Pauh.

 

Sekolah yang terlibat ialah Sekolah Rendah Islam Bahrul Ulum (SRIBU).

 

Pengerusi Lembaga Pentadbiran Sekolah, Norazman Ishak berkata, sekolah agama negeri telah menerima bantuan daripada kerajaan negeri sejak tujuh tahun lalu dari tahun 2008 tetapi secara tiba-tiba menarik balik bantuan tersebut tahun ini.

 

Sekolah ini, katanya, beroperasi sepenuhnya pada yuran persekolahan yang sangat rendah serta sumbangan orang ramai.

 

Dengan sumber-sumber yang terhad, Norazman berkata SRIBU memerlukan bantuan daripada kerajaan negeri.

 

SRIBU, katanya, menjadi pilihan dan tarikan kepada mereka yang datang daripada Pulau Pinang dari pelbagai latar belakang.

 

“Ini bukan sesuatu yang keterlaluan untuk kami minta sebagai sekolah yang menyediakan pendidikan bagi orang-orang dari dalam dan luar Pulau Pinang.

 

“Sebahagian besar daripada mereka terdiri daripada mereka yang berpendapatan pertengahan dan rendah dan penarikan balik bantuan daripada kerajaan negeri adalah sesuatu yang sangat mengecewakan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

 

Selain SRIBU, satu lagi sekolah yang berkongsi nasib yang sama adalah Sekolah Rendah Islam Al-Ansor (SRIA) di Balik Pulau Pulau Pinang di mana Pesuruhjaya PAS, Muhammad Fauzi Yusof adalah pengetuanya.

 

Norazman juga mahu Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Abul Kassim melihat dengan sendiri keadaan yang menimpa sekolah agama negeri ini.

 

“Abdul Malek sebelum ini berkata, keutamaan akan diberikan kepada sekolah-sekolah agama yang berada dalam keadaan tidak baik.

 

“Kami berharap ada campur tangan politik dalam isu ini di mana pelajar dan penjaga sekolah yang menjadi mangsa.

 

“Mereka yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah ini terdiri daripada mereka yang mempunyai pelbagai latar belakang politik seperti PKR, Parti Amanah Negara (Amanah), UMNO dan mungkin DAP juga selain mereka yang tidak terlibat dalam politik,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.