Kami Bukan Setan Bisu Kata Mufti Perak

KUALA LUMPUR – Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria tidak bersetuju dengan saranan supaya golongan ulama dan mufti di negara ini tidak mendedahkan diri mereka kepada media kerana bimbang kata-kata mereka dieksploitasi.

 

“Nabi pun dikatakan gila jika tak jawab pertanyaan. Saya tidak setuju dengan pendapat itu (mufti elak bercakap dengan media). Kerana orang banyak tuduh mufti setan bisu,” katanya.

 

Portal pro-Amanah, Malaysia Dateline, sebelum ini memetik Pengerusi Majlis Dakwah Negara (MDN) Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid yang mahu mufti dan golongan “ilmuan” meniru raja Melayu yang tidak mendedahkandiri secara langsung kepada media.

 

“Mereka perlu mencari wacana khusus untuk mereka membincangkan isu-isu yang ditimbulkan pihak tertentu, sebelum disebarkan kepada pengetahuan masyarakat.

 

“Kita perlu meniru raja Melayu yang tidak bercakap sendiri. Raja akan bercakap melalui pembantunya,” kata Mahmood, yang berkata mufti perlu hanya memberi kenyataan melalui majlis fatwa “kerana pengaruh mereka cukup besar dalam masyarakat”.

 

Bagaimanapun, Harussani menegaskan akan menjawab sebarang pertanyaan yang mustahak sekiranya pendapatnya diperlukan.

 

“Saya fikir kalau benda yang perlu disegerakan saya akan jawab. Itu sahaja. Tidak salah jika saya jawab. Saya bukan keluarkan fatwa. Saya keluarkan pendapat saya.

 

“Kalau perlukan benda mustahak untuk saya jawab, saya jawab,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.