Kerajaan Singapura Nafi Pegawai Kanannya Berjumpa Azmin Bincang Projek HSR

KUALA LUMPUR – Kementerian Pengangkutan Singapura menafikan dakwaan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berhubung pertemuannya dengan pegawai kanan republik itu minggu lalu mengenai projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura.

Jurucakap kementerian itu berkata, tiada sebarang mesyuarat dijadualkan akan atau sudah berlangsung antara Mohamed Azmin dan pegawai dari Singapura berhubung projek berkenaan.

“Sehingga semalam (6 Ogos 2018), kerajaan Malaysia tidak memberi sebarang penjelasan seperti yang diminta Singapura dan tidak pernah berbincang mengenai cadangan tarikh untuk mengadakan perbincangan,” katanya seperti yang dilaporkan di portal berita Today Online.

Semalam, Mohamed Azmin mendakwa beliau sudah berjumpa pihak berkuasa Singapura ketika melawat Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sedang mendapatkan rawatan di sebuah hospital di negara berkenaan.

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan identiti pegawai terbabit namun BERNAMA melaporkan Mohamed Azmin mendakwa pertemuan itu berlangsung dengan positif.

“Mesyuarat rasmi akan berlangsung dalam bulan ini,” katanya.

Projek HSR Kuala Lumpur-Singapura yang dicadangkan Malaysia pada 2013 adalah projek kereta api berkelajuan tinggi antara Singapura dan Kuala Lumpur yang mampu memendekkan tempoh perjalanan sehingga 90 minit.

Bagaimanapun, projek terbabit tertangguh selepas Pakatan Harapan (PH) mengambil alih tampuk kepemimpinan negara pada 9 Mei lalu.

Kerajaan Singapura menggunakan saluran diplomatik sejak 1 Jun lalu bagi memohon supaya kerajaan Malaysia memberi jawapan bertulis menjelaskan kedudukannya mengenai projek HSR. – BH

One thought on “Kerajaan Singapura Nafi Pegawai Kanannya Berjumpa Azmin Bincang Projek HSR

  • August 8, 2018 at 12:15 pm
    Permalink

    Senang crita..

    Azmin tUrn dannkerajaan = penipu rakyat

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.