Kerajaan Jalankan Kajian Kebolehlaksanaan Pembinaan Loji Tenaga Nuklear – Mah

PUTRAJAYA: Kerajaan akan menjalankan kajian kebolehlaksanaan berhubung cadangan membina loji tenaga nuklear dalam tempoh 10 tahun, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mah Siew Keong.

Menteri yang baharu dilantik dan bertanggungjawab menyelia Perbadanan Tenaga Nuklear Malaysia (MNPC) itu berkata kajian komprehensif termasuk penerimaan masyarakat, adalah perlu selain mendapatkan input daripada pakar dan pertubuhan bukan kerajaan.

“MNPC akan mengkaji dan mengetuai usaha membina loji tenaga nuklear di Malaysia untuk menyediakan tenaga dalam tempoh jangka panjang dan mapan pada masa depan.

“Kerajaan akan mengkaji semuanya daripada aspek keselamatan bagi pembinaan loji tenaga nuklear. Kajian keblehlaksanaan itu juga termasuk penerimaan masyarakat dan menggubal kerangka kerja peraturan. 

“Kami akan menjadikan semuanya telus. Kami akan memaklumkan kepada masyarakat,” kata beliau pada sidang media di pejabat beliau di Menara Usahawan di sini, Isnin.

Mah berkata kajian kebolehlaksanaan itu akan dibentangkan kepada Kabinet. 

Kerajaan dilaporkan berkata pada Disember 2010 bahawa ia bercadang untuk membina dua buah loji tenaga nuklear bagi memenuhi permintaan tenaga yang semakin meningkat, dengan sebuah loji dibina menjelang 2021 dan loji kedua setahun kemudian.

Insiden letupan di loji nuklear Fukushima di Jepun pada 2011, yang menyebabkan pencemaran radiasi telah menimbulkan kebimbangan masyarakat mengenai risiko tenaga nuklear.

http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/07/07/loji-nuklear-mah/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.