Pengemis Tidak Diberi Makan Jika Gagal Dapatkan RM100

IPOH – Bukan hanya dikerah perlu mengemis lebih 10 jam sehari, malah mangsa eksploitasi kerja paksa atau pengemis juga tidak akan diberi makan jika gagal mengutip derma RM100 sehari.

Ketua jabatan siasatan jenayah negeri Datuk Gan Tian Kee berkata semua itu diakui oleh lima mangsa warga Thailand berumur antara 18 dan 28 tahun yang diselamatkan dalam Op Pintas/Pengemis di sini, semalam.

Katanya hasil siasatan awal mendapati, semua mangsa mengaku meminta derma di kawasan Ipoh dan bazaar Ramadan untuk membangunkan masjid di Naratiwat, Thailand.

“Waktu mangsa mengutip derma bermula 6.30 pagi hingga 5 petang pada hari biasa dan sepanjang Ramadan dari 6.30 pagi hingga 7 malam,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini, lapor Bernama.

Kesemua mangsa dibawa masuk ke negara ini oleh seorang lelaki warga Thailand berumur 36 tahun yang bertindak sebagai penjaga mereka bersama seorang lelaki dikenali sebagai Ustaz atau Pok Teh melalui Padang Besar, Perlis dan berada di Ipoh lebih kurang 11 bulan.

Gan berkata, dalam operasi itu seorang daripada mangsa diselamatkan di kawasan Gunung Rapat di sini kira-kira 3.30 petang.

“Polis merampas pelbagai barang daripada mangsa antaranya beg silang, fail mengandungi dokumen aktiviti meminta derma, telefon bimbit, wang tunai RM60 dan mata wang Bhat sebanyak 200,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, hasil maklumat mangsa tersebut, pihaknya membuat pemerhatian di Bazar Ramadan Taman Perpaduan Tambun dan ternampak seorang lelaki disyaki sedang mengutip derma.

“Kira-kira 9.50 malam, polis membuat serbuan di sebuah rumah di Lorong Sungai Choh, Taman Tanjung Damai, Tanjung Rambutan yang disyaki tempat tinggal mangsa dan menyelamatkan empat lelaki warga Thailand dalam sebuah bilik,” katanya.

Gan berkata pihak polis turut merampas pelbagai barangan termasuk sebuah kereta jenis Volvo, wang tunai RM924, lima telefon bimbit, empat buku catatan hasil kutipan derma, lima pasport serta tiga resit kutipan masjid Nurul Huda selain menahan penjaga berkenaan.

Kesemua mangsa diselamatkan di bawah Seksyen 12 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran 2007 (Atipsom) manakala suspek disiasat mengikut Seksyen 12 Atipsom 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.