Penyokong JDT Buat Kacau Lagi

jdt11

 

 

jdt22

 

jdt33

 

JOHOR BAHARU: Suasana di Stadium Tan Sri Hassan Yunus di sini tegang apabila penyokong Johor Darul Takzim (JDT) mencetuskan provokasi terhadap penyokong Pahang sejurus tamat perlawanan separuh akhir Piala FA, malam Isnin.

Kira-kira 1,000 penyokong tuan rumah berkumpul di pekarangan stadium sejak pukul 11 malam dan enggan bersurai lebih sejam kemudian walaupun diarah pihak polis.

Mereka menghamburkan kata-kata kesat sambil memaksa penyokong Pahang segera keluar meninggalkan stadium.

Perkara itu menyebabkan pemain dan penyokong pasukan pelawat tidak dibenar keluar dari stadium oleh pihak berkuasa bagi mengelak kejadian buruk berlaku.

Kira-Kira 500 anggota polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dilihat cuba menenangkan keadaan meskipun tidak diendah penyokong terbabit.

Pada perlawanan itu, JDT1 seri 1-1 dengan Pahang.

Difahamkan, tindakan segelintir penyokong JDT itu berpunca daripada rasa tidak puas hati ekoran insiden selepas perlawanan Liga Super membabitkan kedua-dua pasukan di Stadium Darul Makmur, Kuantan pada 7 Feb lepas.

Dalam insiden itu, bas yang membawa penyokong JDT mengalami kerosakan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Baharu Selatan Superintenden Abdul Samad Salleh berkata pihaknya berjaya menyuraikan penyokong JDT hampir dua jam selepas tamat perlawanan.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut sama ada terdapat sebarang tangkapan.

Sejurus selepas semua penyokong JDT bersurai, pemain serta penyokong Pahang dilihat meninggalkan stadium.

 

 

 

One thought on “Penyokong JDT Buat Kacau Lagi

  • May 7, 2014 at 9:59 pm
    Permalink

    pemimpin bergaduh…penyokong bergaduh…apa cita ni…sedangkan kemajuan bolasepak negara masih tidak sampai ke mana…ranking Asia Tenggara?…ranking Asia…ranking dunia???…wang sudah belanja banyak tapi apa yang dapat ‘bergaduh tidak habis-habis’…persatuan bolasepak di peringkat negara dan negeri perlu ikhlas jujur dan bersatu hati dalam menyelesaikan masaalah ini…jangan tunggu lama-lama nanti merosakan imej negara.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.