Rafizi Mati Katak – Pakar Pendedahan Sia-Sia Yang Tidak Dapat Dipertikaikan

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 7 Februari 2018

Rafizi Ramli baru saja dijatuhi hukuman penjara 30 bulan kerana melanggar Akta BAFIA kerana menunjukkan penyata akaun bank syarikat NFC pada tahun 2011.

Bersama dengan sabitan OSA selama 18 bulan yang disokong oleh mahkamah rayuan pada pertengahan tahun lepas, nampaknya sangat tidak mungkin Rafizi boleh bertanding di PRU14.

Beliau perlu mengubah kedua-dua sabitan OSA dan BAFIA di mahkamah untuk beberapa bulan akan datang tetapi masa tidak memihak kepadanya.

Tindakan BAFIA ini sangat jelas. Semua maklumat perbankan adalah peribadi dan tidak harus didedahkan kepada orang lain.

Dan apakah yang dilakukan oleh Rafizi? Beliau mengadakan sidang akhbar untuk menunjukkan penyata akaun NFC kepada orang ramai untuk mendakwa bahawa NFC telah menyalahgunakan pinjaman mudah RM250 juta itu (ya, ia adalah pinjaman – bukannya pembayaran oleh kerajaan seperti laporan Terowong Pulau Pinang bernilai RM305 juta itu) untuk membeli kondominium.

Ini ternyata adalah tuduhan palsu memandangkan Rafizi kalah saman fitnah yang berikutnya daripada NFC dan terpaksa membayar ganti rugi RM300,000 kepada NFC.

Rafizi bukan pun orang pertama yang “mendedahkan” masalah syarikat NFC ini.

Kerajaan sendiri yang “mendedahkan” NFC.

Laporan Ketua Audit Negara 2010 mengatakan bahawa NFC telah gagal mematuhi objektif pembentukannya selepas pinjaman mudah sebanyak RM250 juta telah diberikan oleh kerajaan.

Oleh itu, “pendedahan” Rafizi mengenai NFC menggunakan akaun bank NFC untuk mendakwa secara salah bahawa NFC telah menggunakan pinjaman kerajaan untuk membeli kondominium adalah tindakan yang sia-sia untuk mendapatkan perhatian ketika itu.

Bukan sahaja beliau disaman kerana fitnah terhadap NFC dan perlu membayar ganti rugi RM300,000, Rafizi kini dijatuhi hukuman 30 bulan penjara.

Kes OSA di mana Rafizi telah menunjukkan satu halaman (ya, hanya satu halaman) laporan audit OSA yang sulit berkenaan 1MDB bahkan lebih sia-sia!

Pada Mac 2016, YB Rafizi menggunakan dokumen OSA untuk menyokong dua tuduhannya – bahawa 1MDB mempunyai hubungan perniagaan dengan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan ini telah membawa kepada kira-kira 110 orang veteran angkatan bersenjata tidak dibayar ganjaran tepat pada masanya.

Hakikat bahawa 1MDB mempunyai hubungan perniagaan dengan LTAT sudah diketahui awam sejak tahun 2013 apabila satu kenyataan awam dibuat oleh 1MDB bahawa ia telah menganugerahkan LTAT kontrak RM2.1 bilion untuk bahagian mereka untuk membina 8 pangkalan tentera di seluruh negara dan untuk kos memindahkan Pangkalan Udara Sungai Besi ke pangkalan penggantian baru seluas 750 ekar di Sendayan.

LTAT, yang juga memiliki Affin Bank, kemudiannya menjelaskan bahawa tidak ada kebenaran dalam tuduhan YB Rafizi. LTAT juga menjelaskan bahawa 70 dari 110 veteran itu telah pun dibayar manakala selebihnya menghadapi masalah kerana maklumat tidak lengkap yang diberikan oleh veteran.

Bukan sahaja tuduhan Rafizi tidak berasas, tetapi ia sama sekali sia-sia.

Kerana kesungguhannya untuk menjadi wira dan mendapat perhatian, Rafizi dijatuhi hukuman penjara 18 bulan.

Selain itu, beliau juga didakwa oleh LTAT kerana fitnah – perbicaraan itu masih berjalan.

Rafizi kini telah kalah begitu banyak kes mahkamah secara berturut-turut sehinggakan ia tidak lagi melucukan. Dan beliau masih mempunyai banyak kes fitnah lagi di mahkamah.

Keinginannya untuk menjadi wira dan menjadi relevan dalam politik Malaysia kini telah memakan dirinya.

Beliau kini terpaksa menanggung akibat daripada kebodohannya selama bertahun-tahun dan tidak patut menerima sebarang simpati.

Ketika menunggu rayuan mahkamah mengenai kedua-dua sabitannya, Rafizi masih bebas jadi beliau masih dapat terus melakukan lebih banyak kerosakan kepada dirinya dengan membuat “pendedahan” yang lebih sia-sia dan tidak berasas.

Link asal artikel:

Rafizi Mati Katak- undisputed master of the pointless exposes.Rafizi Ramli has just been sentenced to 30 months jail…

Posted by Lim Sian See on Tuesday, February 6, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.