Pengganti Agong Terpulang Budi Bicara Majlis Raja-Raja – Pakar Perlembagaan

KUALA LUMPUR – Pengganti Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong tidak semestinya Timbalan Yang di-Pertuan Agong atau mengikut penggiliran seperti pusingan terdahulu.

Sebaliknya, ia bergantung kepada keputusan undi rahsia Majlis Raja-Raja dan persetujuan sultan yang dipilih.

Pakar perlembagaan, Prof. Madya Dr. Shamrahayu Abd. Aziz berkata, walaupun wujud senarai kekananan mengikut penggiliran terdahulu, Majlis Raja-Raja mempunyai kebebasan untuk memilih tanpa menurut se­narai itu.

‘‘Walaupun Majlis Raja-Raja mempunyai senarai mengikut kekananan, tapi ia tidak semestinya menurut kekananan itu sebab ia bergantung kepada undi Majlis Raja-Raja.

“Yang kedua, ia perlu dipersetujui oleh baginda yang dipilih. Walaupun mendapat sokongan tetapi jika baginda sendiri menolak, baginda tidak akan dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sultan Muhammad V meletak jawatan seba­gai Yang di-Pertuan ­Agong ke-15 berkuat kuasa semalam.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Wan Ahmad Dahlan Ab. Aziz berkata, Seri Paduka memaklumkan perkara itu secara rasmi kepada Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja melalui warkah yang diutus kepada Setiausaha Majlis Raja-raja.

Mengikut sistem penggiliran, Sultan negeri seterus­nya yang ditabal sebagai Yang di-Pertuan Agong adalah Pahang. Namun, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah ketika ini sedang gering.

Sementara itu, jawatan Timbalan Yang di-Pertuan Agong pula kini disandang oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang baru sahaja menamatkan tugas sebagai pemang­ku Yang di-Pertuan Agong pada 31 Disember lalu.

Setakat ini, hanya tiga negeri yang belum melengkapi giliran Yang di-Pertuan Agong bagi pu­singan kedua iaitu Pahang, Johor dan Perak. – UTUSAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.