Episod Penipuan PH Ibarat Sinetron, Tak Pernah Habis, Sindir Najib

SHAH ALAM – Pakatan Harapan (PH) akan berterusan menipu rakyat, walaupun semasa belum menjadi kerajaan sehinggalah sesudah berjaya menakluk Putrajaya.

Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, ketika dahulu gabungan itu memperdaya rakyat mengenai GST dengan mengatakan cukai itu memberi kesan kepada kenaikan harga barang, bertujuan untuk memenangi PRU14.

Kata Najib, sesudah memenangi PRU14, PH terpaksa meneruskan penipuan apabila ternyata cukai yang diperkenalkan mereka, SST sebenarnya yang lebih membebankan rakyat. 

“Sebelum mansuhkan GST, saya berulang-kali memberi amaran bahawa SST akan menaikkan harga lebih tinggi berbanding GST.

“PH kata tak mungkin. Kata saya tipu, siap memberi jaminan dalam Parlimen bahawa SST akan menurunkan harga barang.

“Siapa masih ingat janji manifesto mereka untuk menurunkan harga barang, turunkan kos sara hidup. Siapa masih ingat pada bulan Ogos lalu, PH mengeluarkan kenyataan berikut:

“Kerajaan Pakatan Harapan meraih pencapaian memberangsangkan dalam tempoh 100 hari penubuhannya dan meskipun berdepan kekangan kewangan, isu-isu membabitkan kos sara hidup rakyat telah berjaya ditangani dengan baik.”

“Mereka tipu untuk menang. Selepas menang, penipuan diteruskan. Bagai sinetron, episod tak pernah habis,” sindirnya dalam satu hantaran di Facebook.

Najib turut memberi contoh mengenai kenaikan mendadak harga makanan segera KFC ekoran dikenakan cukai SST baru-baru ini. 

“Menteri sebelum ini kata akan siasat KFC mengapa harga naik begitu ketara selepas SST ganti GST. Dua minggu dia siasat.

“Setelah puas menyiasat, apa keputusannya? ‘Kos pengeluaran sudah meningkat’.

“Sebenarnya, tidak perlu siasat pun sudah tahu. Tanya mana-mana rakyat pun sudah tahu harga barang dah naik selepas SST ganti GST,” ujarnya.

Malah Najib turut menempelak apabila Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata pihaknya tidak dapat berbuat apa-apa mengenai kenaikan tersebut.

“Dia kata harga KFC bukan di bawah barang-barang kawalan harga walaupun KFC di Malaysia ialah milik penuh kerajaan PH negeri Johor.

“Jika KFC milik kerajaan PH pun boleh menerima kesan besar dari kos pengeluaran yang meningkat, bagaimana pula dengan barang-barang yang lain?

“Sama-sama naik kerana semua sudah Senyap-Senyap Tibai (SST) oleh kerajaan PH dan kita semua Sama Sama Terkena,” sindirnya lagi.  -SuaraTv 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.