Mouse Pertama Di Dunia Terbuat Dari Kayu, Dijual RM80 Ribu

Mouse atau tetikus menjadi salah satu alat yang digunakan bersama komputer

Fungsinya adalah untuk menggerakkan kursor, sehingga pengguna dapat mengendalikan peranti komputer dengan mudah.

Biasanya, peranti ini diperbuat daripada plastik atau serat yang disambungkan ke komputer melalui kabel atau sambungan Bluetooth.

Walaupun popular dan digunakan secara meluas, tidak banyak yang tahu bahawa tetikus pertama di dunia terbuat dari kayu.

Pencipta adalah Douglas Engelbart, seorang penyelidik dari Institut Penyelidikan Stanford. Dia mula memperkenalkan tetikus pada tahun 1960.

Tikus Engelbart terdiri daripada sebuah cangkerang kayu yang dilengkapi dengan dua bola logam yang bergerigi di dalamnya.

Fungsinya adalah untuk memindahkan objek secara menegak dan mendatar. Sama seperti peranti semasa, mousegenerations lebih lama disambungkan ke peranti dengan menggunakan sambungan berwayar.

Di bahagian atas tetikus generasi pertama, terdapat cahaya merah. Cahaya ini berfungsi sebagai penanda bahawa tetikus disambungkan. Uniknya, tidak terdapat sebarang butang pada tetikus generasi pertama. Oleh itu, memberikan pesanan masih boleh dilakukan melalui papan kekunci.

Pada 1970, Engelbart mendapatkan hak paten atas penemuan. Penemuan itu kemudiannya dimajukan lagi oleh Xerox pada tahun 1972. Kemudian pada tahun 1981, Xerox memulakan pengeluaran tetikus pertamanya untuk tujuan komersil.

Walau bagaimanapun, berdasarkan maklumat yang dikumpulkan o dari Tech Spot, generasi pertama tetikus tidak begitu membangun. Harga ditetapkan agak mahal. Tetikus pada waktu itu dijual RM80,000.00

Seiring perkembangan zaman, harga mouse beransur-ansur menjadi berpatutan.

Kerana pada tahun 80-an, sesetengah syarikat seperti Apple cuba mencipta tetikus dengan harga yang rendah. Mereka menukar plat besi dengan pengekod roda optik yang lebih bebas bergerak.

Di samping itu, Apple juga menambah satu butang pada tetikus. Matlamatnya adalah untuk memudahkan pengguna memberikan arahan pada peranti komputer. Sejak itu tetikus menjadi popular di kalangan pengguna komputer.

Kini, jenis tetikus lebih banyak berubah mengikut fungsi dan harga. Terdapat jenis yang masih memerlukan sambungan berwayar sebagai cangkuk peranti. Terdapat juga jenis tetikus Bluetooth yang disambungkan tanpa memerlukan kabel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.