PRU14 Sudah Bermula Di Alam Siber

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 5 November 2017

(The Star) – Pilihan Raya Umum Ke-14 akan menjadi “ibu kepada semua pilihan raya”, kata Perdana Menteri.

Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga merupakan pengerusi Barisan Nasional, berkata dalam usaha untuk gabungan itu menang, ia mesti terlebih dahulu mengalahkan Pembangkang dalam perang alam siber mengenai pendapat umum terhadap media sosial.

Najib berkata ramai yang berpendapat bahawa pilihan raya umum lalu adalah yang paling besar tetapi sebenarnya, PRU14 adalah yang terbesar.

“Kita mempunyai banyak cita-cita tetapi kita mesti menyeberangi jambatan ini iaitu pilihan raya umum akan datang,” katanya kepada 3,800 anggota biro teknologi maklumat Umno dalam ucapan pada penutupan konvensyen media sosial parti itu semalam.

Umno mesti bersedia untuk meningkatkan serangan terhadap Pembangkang melalui dalam talian, serupa dengan yang sebelum PRU13 yang mendakwa Barisan telah membawa masuk 40,000 pengundi Bangladesh.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang merasmikan pembukaan konvensyen itu, berkata Umno mesti cepat dan berkesan apabila menyampaikan mesejnya di media sosial.

“Berita palsu sedang tersebar secara dalam talian dan diterima sebagai kebenaran,” katanya, sambil menambah bahawa jika pembohongan ini tidak dapat diatasi dengan cepat, keadaan seperti kes mahkamah antara PAS dan portal berita dalam talian Sarawak Report akan timbul.

PAS menyaman portal berkenaan kerana dakwaannya bahawa parti pembangkang Islam itu menerima RM90 juta dari Najib.

Dr Ahmad Zahid berkata tuduhan tersebut sepatutnya ditangani sebaik sahaja portal itu menerbitkannya dan bukannya selepas perkara itu dibawa ke mahkamah, di mana kerosakan sudah pun berlaku.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, yang merupakan Menteri Belia dan Sukan, berkata “media sosial adalah secara langsung”.

“Kami mempunyai maksimum hanya empat jam untuk menjawab sebarang isu. Sekiranya kita tidak, berita itu akan diberikan naratif baru oleh musuh kita,” katanya dalam ucapannya di konvensyen itu.

Najib juga berkata beliau tidak akan sampai kepada tahap politik yang digunakan oleh seorang bekas pemimpin negara, satu rujukan jelas kepada Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri, yang kini menjadi ketua parti pembangkang, didakwa berkata Malaysia mempunyai pemimpin yang berasal dari “lanun Bugis”, pada perhimpunan “Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi” pada 14 Oktober.

Kenyataan itu menimbulkan kemarahan kumpulan Bugis dan Sultan Selangor yang memberi respons dengan teguran yang menyengat, menggesa Dr Mahathir untuk disiasat kerana hasutan.

Najib turut memberi ulasan mengenai editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown.

“Saya tidak memberi wang kepada PAS. Itulah sebabnya PAS menyaman Sarawak Report. Kita tunggu keputusan (mahkamah),” katanya.

Sementara itu, gambar yang disebarkan dalam talian oleh Dr Mahathir yang dikatakan dipeluk oleh bekas pengawal peribadinya yang telah ditarik balik dari tugas itu telah dilabelkan sebagai berita palsu oleh Khairy.

Beliau berkata gambar itu diambil tahun lepas, tidak ada kaitan dengan perkara itu, dan merupakan satu helah untuk mewujudkan simpati kepada bekas Perdana Menteri.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/ge14-has-started-in-cyberspace/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.