Lim Guan Eng Kritik PAS Kerana Banjir Di Kelantan Kini….- The Malaysian Observer Blog

Tulisan asal oleh:
themalaysianobserverblog, 5 November 2017

Menteri Besar Pulau Pinang Lim Guan Eng telah mengkritik PAS kerana banjir di Kelantan dan kini Lim Guan Eng sedang menghadapi banjir di negeri yang beliau tadbir.

Baru-baru ini, Lim Guan Eng telah berhadapan dengan tanah runtuh yang tragis.

http://www.malaysia-today.net/how-will-guan-eng-deal-with-landslide/

Sekarang Pulau Pinang sedang menghadapi banjir yang hampir dua meter tinggi.

Adalah lebih mudah bagi Lim Guan Eng untuk mengatakan bahawa tidak ada apa yang boleh dilakukan oleh pentadbiran yang diketuai DAP mengenai hujan kerana ia adalah hasil daripada pemanasan global!

Aneh bagaimana banjir dikatakan sebagai akibat daripada pemanasan global di Pulau Pinang, tetapi Lim Guan Eng merujuk kepada jenis banjir yang sama di Kelantan sebagai kegagalan kerajaan PAS.

http://malaysiandigest.com/frontpage/29-4-tile/657249-pas-a-failed-party-running-a-failed-state-says-guan-eng.html

Tetapi Pakatan yang dipimpin oleh DAP nampaknya mempunyai corak dalam hal ini; kegagalan untuk melihat kegagalan mereka sendiri.

Kami tidak perlu melihat jauh. Lihat sahaja kenyataan Lanun Bugis oleh Tun Mahathir. Tiada seorang pun daripada Pakatan yang dipimpin oleh DAP yang menyalahkan Tun Mahathir atas kenyataannya.

Dari pemimpin de facto sehinggalah ke barisan atasan; semuanya kekal berdiam diri mengenai kenyataan berbaur perkauman Lanun Bugis oleh Tun Mahathir.

Jadi hari ini Datuk Salleh Said Keruak menggesa Lim Kit Siang untuk menjelaskan pendiriannya dan pendirian Pakatan yang dipimpin oleh DAP atas kenyataan bugis tersebut.

https://www.thestar.com.my/news/nation/2017/11/04/salleh-said-keruak-kit-siang-bugis/

Terdapat juga persoalan sama ada Menteri Besar Selangor Datuk Azmin Ali akan mengecam Tun Mahathir berhubung masalah itu.

The Third Force (TTF): Kini terpulang kepada Azmin untuk membuktikan sama ada beliau setia kepada Sultan Selangor. Pada tahun 2014, PKR melakukan pencurian demokratik dengan memalsukan bukti terhadap Menteri Besar ketika itu. Apabila Sultan campur tangan, para pemimpin atasan parti dan bahkan Lim Kit Siang menghina istana dengan mengatakan kepada DYMM untuk jangan masuk campur. Sehingga hari ini, mereka tidak meminta maaf kepada DYMM. Adakah Azmin kini akan melakukan apa yang diperlukan untuk menebus martabat partinya atau apakah beliau akan membiarkan kata-kata Mahathir dengan berdiam diri?

Ia telah menjadi jelas bahawa pembangkang yang diketuai DAP Lim Kit Siang cepat menunding jari kepada orang lain dan tidak nampak jari-jari lain yang menunding ke arah mereka.

Melihat bagaimana Pakatan yang diketuai oleh DAP enggan melihat kesalahannya sendiri; obsesi Lim Guan Eng untuk mencari kesalahan dengan PAS dan UMNO dan tidak sedar bahawa air semakin naik di sekelilingnya adalah sedikit mengejutkan. Beliau juga mengkritik PAS kerana banjir di Kelantan; lihatlah sekarang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.