443,883 Calon Duduki Peperiksaan SPM 2017 Bermula Hari Ini

KUALA LUMPUR – Sebanyak 443, 883 calon di seluruh negara memulakan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2017 pagi Isnin dengan Bahasa Melayu Kertas 1 sebagai mata pelajaran pertama yang diduduki.

Peperiksaan yang diadakan di 3,363 pusat peperiksaan itu dijadual berlangsung sehingga 4 Disember.

Sebahagian calon mengambil kesempatan mengulang kaji pelajaran sebelum melangkah ke dewan peperiksaan manakala ibu bapa dan guru turut dilihat memberi kata-kata semangat kepada mereka.

Calon di Pulau Pinang dan Kedah tetap meneruskan peperiksaan meskipun kedua-dua negeri itu dilanda banjir dengan 23,114 calon menduduki SPM di 159 pusat peperiksaan di Pulau Pinang manakala 34,672 calon di Kedah menduduki peperiksaan di 261 pusat peperiksaan.

Pada Ahad, Timbalan Menteri Pendidikan Datuk P. Kamalanathan berkata kementerian sentiasa memantau secara dekat bencana banjir yang melanda dan sehingga kini ia tidak menjejaskan persediaan bagi peperiksaan itu dijalankan.

Terdapat calon yang terjejas banjir dihantar ke sekolah menggunakan kenderaan yang disediakan pihak polis, Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) dan orang perseorangan.

Calon yang terllibat bencana itu turut dinasihat segera memaklumkan kepada pihak sekolah atau Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi memudahkan bantuan disalur agar mereka dapat menduduki peperiksaan tanpa gangguan.

Selain itu, mereka juga dibenarkan menduduki peperiksaan di sekolah lain jika sekolah mereka dinaiki air.

Sementara itu, 45,303 calon menduduki peperiksaan Penggal Tiga  Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) 2017 di 683 pusat peperiksaan bermula hari ini sehingga 9 November dan sehari lagi pada 14 November. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.