KerinduanTidak Dapat Digambarkan, Hingga Terbawa Dalam Mimpi – Rozana

Kuala Lumpur – Kerinduan isteri kepada Awie iaitu Rozana Misbun terhadap anak-anak yang kini di bawah jagaan aktor itu tidak dapat digambarkan dengan kata-kata sehingga dia terbawa-bawa dalam mimpi.

Rozana, 36, berkata, sejak Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur memberi hak jagaan sementara kepada Awie iaitu pada 22 Julai lalu, dia tidak pernah berjumpa atau berhubung dengan anak-anaknya.

“Hampir lima bulan saya menderita kerana terlalu rindukan anak-anak. Saya cuba hubungi mereka, tetapi nombor seperti tidak digunakan lagi. Sehinggakan hampir setiap hari saya mimpi berjumpa dengan mereka,” katanya kepada mStar Online  ketika ditemui di Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada Rabu.

Awie dan Rozana dilaporkan berkahwin secara rahsia di Selatan Thailand pada 2005 dan memiliki tiga anak iaitu Putra Ahmad Merrah, 7, Putra Ahmad Rezzki, 6, dan Puteri Qasseh Antasha, 4.

Bagaimanapun tambah Rozana, dia percaya satu hari nanti, mimpi tersebut benar-benar menjadi kenyataan kerana dia yakin berada di pihak yang benar.

Dalam pada itu, bagi meredakan hatinya, Rozana mengambil pendekatan untuk membaca pelbagai buku selain menjaga dua anak buahnya agar kerinduan dan rasa sedih itu terubat.

“Sehingga kini, saya hanya mampu berdoa kepada Allah dan berharap kebenaran akan ditunjukkan jua. Harap-harap dapat berjumpa dengan mereka segera. Tetapi sama ada mereka sayangkan saya lagi atau tidak, saya tidak mahu fikir. Saya serahkan perkara itu kepada Allah,” ujarnya.

Mahkamah Tinggi Syariah pada Rabu mengarahkan Rozana mengemukakan akuan bersumpah sebagai bukti berhubung dakwaannya mengatakan perkahwinannya dengan Awie tidak didaftarkan di Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP).

Dakwaan perkahwinan itu tidak pernah didaftarkan muncul selepas Rozana meragui permohonan Awie yang turut melampirkan bersama surat nikah mereka ketika mengemukakan permohonan hak jagaaan anak (hadanah) secara ex-parte kepada mahkamah sebelum ini.

Sementara itu, kakak kepada Rozana iaitu pelakon Haliza Misbun berkata, dia tidak sangka adiknya yang sebelum ini begitu manja dengan keluarga mempunyai kekuatan dalam mengharungi dugaan tersebut.

“Dulu ingatkan, saya seorang wanita yang berdikari dan kuat untuk menempuh apa jua rintangan. Tetapi ternyata saya salah apabila melihatkan situasi yang ditempuh Rozana.

“Jika saya berada ditempatnya, tidak tahulah sama ada saya mampu mengharunginya atau tidak. Bayangkan sejak anak-anaknya lahir, dia tidak pernah pun berenggang dengan mereka dan tiba-tiba perkara ini pula terjadi. Saya harap dia mengharunginya dengan tabah,” tutur Haliza.

Awie turut mempunyai dua lagi anak hasil perkahwinan terdahulunya dengan penyanyi Arni Nazira iaitu Puteri Aleeya Antasha, 14, dan Puteri Aleefa Antasha, 12.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.