Lavida Coin Diarah Henti Aktiviti Promosi Serta Merta

PETALING JAYA – Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) pada Rabu mengarahkan penganjur Lavida Coin untuk menghentikan serta-merta semua aktiviti promosi berkaitan urusniaga mata wang digital itu, sementara penelitian lanjut dilakukan ke atasnya.

Pada masa sama, SC turut menyenaraikan penganjur Lavida Coin (DSV Crypto Club, LUX Galaxies and VI Profit Galaxy) yang didapati mempromosi Lavida Coin dalam Senarai Berwaspada Kepada Pelabur (Investor Alert) SC diwww.sc.com.my.

Justeru, pelabur diingatkan agar sentiasa berwaspada dan mengambil langkah- langkah wajar sebelum menyertai mana-mana skim pelaburan, terutamanya skim pelaburan yang membabitkan mata wang kripto dan token digital.

Sebelum ini Datuk Seri Dr Hasmiza Othman selaku pengasas Lavida Coin telah mengadakan pertemuan dengan suruhanjaya itu di Kuala Lumpur pada petang Isnin lalu.

Pertemuan selama dua jam setengah itu bertujuan untuk memberikan kerjasama dalam penelitian SC terhadap Lavida Coin.

Pada 28 Ogos lalu, SC dalam satu kenyataan mengumumkan sedang memantau maklumat mengenai pelancaran mata wang kripto Lavida Coin bagi menentukan sama ada wujud sebarang perlanggaran undang-undang sekuriti.

SC berkata ini berikutan pihaknya menerima pertanyaan mengenai penerbitan kertas putih bagi penawaran Lavida Coin kepada orang ramai.

“Kertas putih tersebut mendakwa bahawa Lavida Coin ditawarkan sebagai satu inisiatif pembiayaan swasta untuk pengumpulan modal/dana bagi pembangunan tiga projek.

“Kertas putih tersebut juga mendakwa bahawa hanya melalui pembiayaan ramai sahaja yang dapat memenuhi keperluan pembiayaan itu,” kata SC.

Bank Negara Malaysia turut menyenaraikan pengendali terbitan mata wang kripto Lavida Coin, VI Profit Galaxy (DSV Cryptoclub & LUX Galaxies) dalam senarai Amaran Pengguna Kewangan bank pusat itu.

Senarai Amaran Pengguna Kewangan itu merujuk kepada syarikat dan laman web yang tidak dibenar atau dilulus mengikut undang-undang serta peraturan berkaitan yang ditadbir BNM.

Sebelum ini, Datuk Seri Vida (DSV) dilaporkan memperkenalkan mata wang digital atau kripto dikenali Lavida Coin pada harga awal yang ditetapkan, iaitu 1 LVC bersamaan AS$0.66 (RM2.71). – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.