Islam Tidak Selamat Di Bawah DAP, Kata Khairuddin

Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali mengingatkan DAP agar tidak perlu berlakon untuk menyokong Islam sedangkan perjuangan parti itu adalah Malaysia sebagai negara sekular.

Katanya, tindakan dan perlakuan DAP sejak tahun 2015, jelas menunjukkan penentangan mereka terhadap Islam.

“Para pengundi Islam tidak perlu terpedaya dengan kata-kata manis DAP bagi memenangi PRU ke-14.

“Kegagalan Umno/BN menguruskan negara secara berhemah berasaskan prinsip Islam telah menjadi modal DAP untuk mengambil alih tampuk pemerintahan negara.

“Namun, percayalah Islam tidak akan selamat di bawah pemerintahan DAP,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

 

Mohd Khairuddin yang juga adalah anggota parlimen Kuala Nerus merujuk kepada laporan bertajuk “DAP sokong Islam” dalam sebuah akhbar dengan memetik pemimpin veterannya, Lim Kit Siang berkata “DAP menyokong prinsip Islam dalam perlembagaan”.

Beliau mempersoalkan jika benar sedemikian, mengapa DAP menentang pengislaman anak oleh salah seorang ibu atau bapa yang memeluk Islam yang telah ditetapkan dalam perlembagaan dan selaras dengan fatwa-fatwa peringkat kebangsaan dan fatwa negeri.

“Ketika pindaan Akta 164 berlangsung di Dewan Rakyat lalu sangat ketara, yang dipertikaikan oleh ahli-ahli Parlimen DAP ialah kenapa tidak dimasukkan cadangan pindaan 88A yang membolehkan agama anak ditentukan secara bersama oleh ibu dan bapa sedangkan mereka tahu cadangan pindaan itu bercanggah dengan perlembagaan dan bercanggah dengan Islam?

“DAP tidak perlu berlakon untuk menyokong Islam. Pemikiran itu sudah tentu bercanggah dengan prinsip Islam dalam pemerintahan,” katanya.

Seksyen 88A dalam Akta Perkahwinan dan Perceraian 1976 (Akta 164) yang digugurkan sebelum ini memperuntukkan amalan penukaran agama anak-anak dengan cara mendapat persetujuan ibu bapa..

“Usaha memperkasakan RUU 355 bagi memperkasakan mahkamah syariah yang hanya melibatkan orang Islam juga ditentang keras oleh DAP,” katanya sambil menambah parti dominasi Cina itu menunjukkan penentangan terhadap usaha menegakkan undang-undang jenayah Islam di Kelantan.

 

PAS, PKR dan DAP sebelum ini membentuk gabungan politik yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun selepas pilihan raya 2013, Pakatan Rakyat tumbang kerana beberapa parti, khususnya PAS dan DAP tidak sehaluan.

Parti-parti pembangkang kemudiannya bersatu di bawah Pakatan Harapan yang terdiri daripada PKR, DAP, BERSATU dan parti serpihan PAS, AMANAH.-Malaysiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!