Portal Berita Mungkin Akan Didaftarkan

PUTRAJAYA – Portal berita dalam talian mungkin perlu didaftar di bawah pindaan undang-undang siber yang akan dibentang pada Oktober.

 

Menteri Komunikasi dan Multimedia yang baru dilantik, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata, kementerian itu kini sedang mengkaji beberapa model termasuk yang diamalkan di Singapura.

 

“Saya telah bertemu pegawai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia ( SKMM) untuk mengkaji cadangan ini.

 

“Kami juga melihat aspek struktur SKMM dan pindaan tersebut untuk menangani isu-isu seperti pornografi, perjudian dalam talian dan ancaman Negara Islam (IS).

 

“Ini dilakukan demi kepentingan negara,” kata Dr Salleh dalam temu bual eksklusif bersama The Star pada Rabu.

 

Beliau memberitahu, perubahan itu akan memberi kuasa kepada SKMM untuk menyekat laman web yang dianggap sebagai “ancaman kepada keselamatan dan kestabilan negara”.

 

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan bahawa kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk menyekat penggunaan media sosial.

 

“Kita tidak boleh memantau setiap pengguna media sosial. Jika ada aduan dan terdapat asas untuk itu, kita akan tengok balik,” jelasnya.

 

Sambil menegaskan bahawa cadangan pindaan undang-undang siber tidak disebabkan oleh isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB), beliau berkata: “Ia tiada kaitan dengan itu. Kami mahu pindaan menyeluruh. Undang-undang ini telah diperkenalkan pada 1998, dan sejak itu, terdapat banyak perkembangan.

 

“Kita mesti mengambil kira perkembangan ini. Banyak negara juga meminda undang-undang siber mereka untuk memastikan media sosial tidak membawa masalah, ” menurut Dr Salleh.

 

Kerajaan sebelum ini telah mengumumkan mengenai perancangan meminda Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia 1998.

 

“Apa yang kami ingin lakukan adalah untuk memperbaiki pindaan dalam mesyuarat Parlimen akan datang bagi mengukuhkan media sosial tetapi pada masa yang sama, dapat mengawal keadaan,” katanya.

 

Bagi laman web Sarawak Report yang disekat ketika ini, Dr Salleh berkata, tidak ada keputusan untuk menarik balik larangan itu. – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.