MH370 Jadi Tajuk Utama Portal Berita Terkemuka

KUALA LUMPUR – Pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa flaperon yang ditemui di Pulau Reunion merupakan milik pesawat yang hilang, MH370 turut menjadi laporan utama portal berita terkemuka dunia.

 

Hal ini kerana, pengesahan itu menjadi berita yang ditunggu-tunggu oleh pakar dan mereka yang terlibat dalam penerbangan selain penduduk di serata dunia selepas pesawat milik Penerbangan Malaysia (MAS) itu hilang secara misteri pada 8 Mac lalu.

 

Misteri yang sukar dijangka oleh pakar penerbangan di seluruh dunia itu akhirnya terungkai selepas flaperon berkenaan ditemui di Pulau Reunian – sebuah pulau di Lautan Hindi.

 

Antara portal yang menjadikan pengumuman itu sebagai berita utama ialah CNN, BBC, Daily Mail.uk, Telegraph.uk, Washington Post (Ameriksa Syarikat),  Foxnews, dan The Wall Street Journal.

 

Selain itu, ia turut menjadi tajuk utama bagi portal dan akhbar di China seperti Baidu, Xinhunet dan Sina.

 

Penerbangan MH370 hilang dari radar pada 8 Mac tahun lalu ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

 

Pesawat yang membawa 239 penumpang dan anak kapal itu kemudian disahkan mengakhiri perjalanan di Lautan Hindi sebelum pencarian sejak setahun lalu itu dimulakan tanpa sebarang penemuan.

 

Bagaimanapun pada 5 Ogos iaitu semalam, Malaysia mengesahkan bahawa serpihan pesawat Boeing 777 yang ditemui di Pulau Reunion merupakan milik MH370. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.