Polis dan Tentera Tingkat Kawalan Sempadan Bantu Sekat Penularan Virus Rabies

SERIAN — Anggota pasukan keselamatan iaitu polis dan tentera diarahkan untuk mengawal sempadan Sarawak dengan Kalimantan, Indonesia bagi menyekat penularan wabak anjing gila atau rabies.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata biarpun setakat ini punca penularan virus tersebut belum dapat dipastikan, langkah pencegahan perlu diambil.

“Saya dah baca laporan itu, bagi pihak kerajaan Sarawak kami pantau dari mana punca penularan virus berkenaan, sebab itu kami arahkan polis dengan tentera kawal pintu masuk kita (Sarawak) dengan Kalimantan kerana ada kemungkinan merebak dari sana,” katanya kepada pemberita ketika meninjau proses vaksinasi anjing dan kucing di Kampung Paon Sungai Rimu Bakung dekat sini semalam.

Turut hadir Menteri Muda Perumahan dan Kesihatan Awam Sarawak, Dr Annuar Rapaee dan Pengarah Jabatan Kesihatan Sarawak Dr Jamilah Hashim.

Uggah berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya yang tidak menolak kemungkinan penularan virus rabies yang menjangkiti tiga kanak-kanak di Serian, Sarawak dipercayai berpunca dari Kalimantan, Indonesia.

Ketika diminta mengulas mengenai proses vaksinasi itu, Uggah berkata Sarawak mendapat nasihat dari peringkat persekutuan serta menggunakan prosedur operasi standard (SOP) yang sama ketika mengawal penularan wabak sama di Perlis, Kedah dan Pulau Pinang beberapa tahun lepas.

“Kami harap dengan langkah yang mantap ini, dengan tindakan cepat yang diambil oleh semua agensi seperti Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Jabatan Kesihatan serta NGO wabak ini dapat dikawal dengan seberapa yang boleh.

“Dengan nasihat daripada peringkat persekutuan serta pengalaman mereka atas masalah ini di Semenanjung beberapa tahun lepas di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang kami yakin SOP yang dipakai dan diadaptasi di sini dapat menyekat wabak ini,” katanya sambil menambah 6,000 vaksin untuk anjing dan kucing juga telah tiba.

Semalam kerajaan Sarawak mengisytiharkan lima kampung di Daerah Serian sebagai kawasan dijangkiti penyakit anjing gila atau rabies dan mengeluarkan arahan agar semua anjing peliharaan di kawasan dalam lingkungan 10km di situ, diberi vaksin terhadap penyakit berkenaan.

Kampung terbabit ialah Kampung Kerait, Kampung Paon Rimu, Kampung Paun Rimu Bakung, Kampung Remun dan Kampung Lebor.

Sementara itu, Dr Annuar berkata sebanyak 68 kes gigitan anjing dilaporkan oleh penduduk di lima buah kampung tersebut bagi tempoh 1 April hingga 1 Julai.

Katanya bagaimanapun bagi tempoh selepas 1 Julai, tiada sebarang laporan mengenai penduduk kampung digigit telah diterima.

“Kes-kes baharu selepas 1 Julai tidak ada, tetapi sebelum itu bermula 1 April ada 68 kes. Penduduk yang terlibat telah menerima vaksin, dan mereka perlu dapatkan vaksin sebanyak empat kali.

“Jadi saya minta masyarakat di sekeliling lima kampung itu, sesiapa ada sejarah terkena gigitan datang ke hospital untuk dapatkan vaksin,” katanya sambil menambah pihaknya mendapat nasihat pakar “infection disease” dari Semenanjung yang telah berada di negeri ini sejak beberapa hari lalu. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.