Pemantauan 21 Barangan Kawalan Bermula Esok

PUTRAJAYA – Pemantauan harga terhadap 21 jenis barangan yang disenaraikan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan bersempena Aidilfitri tahun ini akan bermula esok sehingga 23 Julai, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek.

 

Beliau berkata, Skuad Pengguna dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) akan turut membantu melakukan pemantauan terhadap 21 barangan tersebut.

 

“Kita juga meminta kerjasama daripada rakyat keseluruhannya untuk melaporkan sebarang kenaikan harga yang tidak munasabah di pasaran kepada kementerian,” katanya.

 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Ekspo Mega Raya Putrajaya 2015 di Dataran Putrajaya di sini hari ini, anjuran Kelab Usaha niaga Bumiputera Malaysia dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya.

 

Hasan berkata jika terdapat peniaga yang menjual lebih daripada harga siling yang ditetapkan, tindakan tegas akan diambil.

 

“Kita tiada kompromi (dari segi tindakan), kerana bekalan dalam pasaran adalah mencukupi, maka tiada alasan untuk peniaga menaikkan harga.

 

“Pada hemat saya sekiranya terdapat kenaikan harga barangan, peniaga harus disalahkan kerana harga ditetapkan melalui perbincangan bersama pihak berkaitan seperti penetapan harga ayam adalah input daripada persatuan penternak dan pihak veterinar,” kata Hasan.

 

Penganjuran Ekspo Mega Raya adalah yang pertama kali diadakan dengan penyertaan sebanyak 280 usahawan Bumiputera dengan jualan produk dan barangan raya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.