Isu FGV: Zakaria Enggan Berundur, Diarah Bercuti

Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Datuk Zakaria Arshad telah diarahkan bercuti berkuat kuasa serta merta oleh lembaga pengarah syarikat.

Memetik laporan bharian.com.my, arahan bercuti itu dikeluarkan bagi membolehkan siasatan berhubung tunggakan bayaran daripada syarikat Safitex bagi produk Delima Oil Products Sdn Bhd, sebuah anak syarikat FGV.

Bagaimanapun, tempoh arahan bercuti itu tidak dinyatakan.

Akhbar News Straits Times hari ini turut melaporkan, Zakaria tidak akan berundur dan akan mempertahankan dirinya dengan mendakwa tidak melakukan sebarang kesalahan.

“Jika mereka mahu keluarkan saya, mereka boleh memecat saya dan saya akan heret perkara ini ke mahkamah,” kata Zakaria.

Sementara itu, dalam salinan surat yang dihantar kepada Pengerusi FGV, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dan turut diedar kepada beberapa media, Zakaria mengemukakan tiga hujah dalam mempertahankan tindakannya.

Yang pertama ialah proses pembayaran dan syarat kredit kepada sebuah syarikat diluluskan dan diguna pakai oleh CEO sebelum beliau, yang membeli kelulusan kepada firma tersebut dengan syarat bayaran dan terma kredit selama 90 hari selepas produk dihantar, katanya.

Selain itu, syarikat tersebut adalah pe­langgan anak syarikat FGV berkenaan selama 20 tahun dengan rekod kredit yang baik, tambahnya.

Hujah kedua pula ialah kelewatan pembayaran juga berpunca daripada pemilik syarikat itu yang kini berdepan de­ngan masalah larangan perjalanan dan kini berada di Afghanistan, katanya.
Pada masa sama, ujarnya, Delima Oil masih berusaha mendapatkan semua bayaran tertunggak, terma­suk mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat itu.

Manakala hujah ketiga pula, jelasnya, sebagai Presiden/CEO sejak 1 April 2016, beliau mendapati sukar baginya menguruskan semua anak syarikat Kumpulan FGV termasuk Delima Oil secara mikro dan secara keseluruhan­nya beliau tidak harus dipertanggungjawabkan dalam isu hutang tertunggak.

“Tambahan, jumlah tunggakan syarikat itu hanya 0.2 peratus daripada jumlah perolehan Kumpulan FGV,” katanya.-Malaysiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.