Bekas Mufti Akui Pernah Tegur Kerajaan Pulau Pinang

PETALING JAYA – Bekas mufti Pulau Pinang mengakui pernah menegur kerajaan negeri supaya tidak campur tangan dalam hal berkaitan kelulusan fatwa di negeri itu sebelum ia dihantar kepada Yang Dipertuan Agong.

 

Datuk Seri Hassan Ahmad berkata ketika masih dalam perkhidmatan teguran itu dibuat selaras dengan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang 2004 di mana mufti boleh secara terus membawa usul fatwa kepada Agong.

 

“Apabila kerajaan negeri mengeluarkan surat pekeliling dan mengarahkan semua jabatan sebelum mewartakan sebarang fatwa mesti mendapat kelulusan mesyuarat exco terlebih dulu, saya tulis surat supaya jabatan mufti dikecualikan kerana berdasarkan kepada enakmen 2004, kita tidak terikat.

 

“Berdasarkan enakmen 2004, mufti boleh secara terus menghantar cadangan kepada Agong tanpa melalui mesyuarat exco, cuma ia perlu dimaklumkan selepas fatwa itu diwartakan, itulah yang berlaku pada masa saya,” katanya ketika dihubungi FMT.

 

Sebelum ini, PAS mendakwa kontrak Hassan tidak disambung pada Jun 2014 kerana beliau membantah arahan Ketua Menteri Lim Guan Eng berhubung isu penggunaan kalimah Allah yang bertentangan dengan Seksyen 48 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang 2004.

 

Ketua Pemuda PAS Afnan Hamimi Taib Azamudden mendakwa selepas fatwa kalimah Allah diwartakan, Lim mengarahkan Jawatankuasa Hal Ehwal Agama negeri memastikan semua fatwa dikemukakan dalam mesyuarat exco, sebelum dihantar ke Istana Negara untuk mendapat perkenan Agong.

 

Bagaimanapun, Exco Agama Pulau Pinang Datuk Abdul Malik Kassim menafikan dakwaan itu dan menyifatkan tuduhan PAS sebagai fitnah.

 

Ditanya sama ada kontraknya tidak disambung kerana teguran kepada kerajaan negeri, Hassan enggan mengulas lanjut dan menganggap itu perkara biasa.

 

“Berhubung isu teguran itu menyebabkan kontrak saya tidak disambung, saya tidak mahu ulas dan saya tidak tahu apa sebabnya dan bagi saya kontrak tidak disambung itu perkara biasa,” katanya.

 

Hassan berkata walaupun beliau tidak berkhidmat sebagai mufti selepas kontrak tidak disambung pada Jun 2014, namun hubungannya dengan kerajaan negeri masih baik.

 

“Selepas tidak disambung kontrak jawatan mufti pada 2004, saya dilantik sebagai ahli jawatankuasa majlis fatwa dan selepas itu saya berhenti untuk memberi ruang kepada orang baharu.

 

“Setakat ini hubungan saya dengan kerajaan negeri dalam keadaan baik dan baru-baru ini saya dijemput menghadiri majlis maulidur rasul dan dilantik sebagai imam,” katanya. – Fmt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.