Saman 1MDB Apa?

Tulisan asal oleh:
Seademon, SeaDemon Says, 4 Disember 2017

“Pada masa ini tiada tindakan terhadap 1MDB. Hanya terhadap hartanah yang dikatakan telah diperolehi dengan menggunakan wang milik 1MDB,” kata Thomas C Goldstein, peguam bela, Mahkamah Agung AS ketika ditanya mengenai tindakan pelucuthakan sivil terhadap 1MDB.

Tom Goldstein menjawab soalan yang dibangkitkan semasa ceramahnya mengenai “Litigasi Jenayah di Amerika Syarikat” di Fakulti Undang-undang UiTM hari ini.

Beliau berkata berdasarkan Perlembagaan AS, tiada siapa yang perlu dilucutkan aset mereka tanpa proses undang-undang yang wajar, dan semua proses undang-undang yang perlu mesti mempunyai pendengaran yang dibuat sebelum aset itu boleh dilucuthakkan.

“DoJ, berdasarkan aduan itu, hanya mengesan wang itu dan merasakan ia mungkin berkaitan dengan 1MDB. Sekarang ini, tidak ada cadangan mengenai sebarang sasaran jenayah,” katanya.

Tom Goldstein adalah salah seorang pengamal undang-undang paling berpengalaman Mahkamah Agung AS dan perwakilannya merangkumi hampir semua Undang-undang Persekutuan AS.

Sebagai peguam bela di Mahkamah, Tom telah menang dalam kes-kes yang melibatkan timbangtara, muflis, prosedur sivil, undang-undang kecacatan, diskriminasi pekerjaan, Pindaan Keempat, kebebasan bersuara, habeas corpus, imigrasi, buruh, sekuriti dan tanda dagangan.

Apabila ditanya kepada siapa yang akan DoJ kembalikan wang yang dirampas itu, Tom menjelaskan bahawa isu itu telah meletakkan DoJ di limbo kerana 1MDB mengatakan wang itu bukan milik mereka, sedangkan kes itu berdasarkan wang yang diambil dari 1MDB, yang dibuat oleh pengadu yang tidak mewakili 1MDB.

“DoJ baru-baru ini menunda saman tindakan pelucuthakan sivil terhadap aset yang diperoleh (oleh pembiaya Malaysia Low Taek Jho, juga dikenali sebagai Jho Low), kerana mendalami perkara ini mungkin mempunyai “kesan buruk” atas keupayaannya untuk menjalankan siasatan jenayah. Apa yang cuba dilakukan oleh DoJ ialah ia cuba untuk menghalang wang daripada lesap dengan memulakan tindakan jenayah,” jelas Tom. “Tetapi sekarang ini terdapat sedikit aktiviti berkaitan dengan kes itu dan tiada siapa yang dinamakan sebagai sasaran jenayah.”

Ditanya sama ada ini (yang 1MDB berkata bahawa wang itu bukan milik mereka) adalah sebab DoJ telah mengambil masa yang lama untuk memulakan sesuatu, beliau menjawab dengan mudah, “Ya.”

“Sejumlah wang yang banyak telah masuk ke AS, dan DoJ berminat untuk mengetahui sumber wang ini. Ia bukanlah satu kes jenayah dan jika perkara itu berkembang menjadi satu kes jenayah, ia hanya akan menjadikan hidup mereka lebih sukar kerana tidak ada yang terdahulunya. Tiada siapa yang telah dinamakan dalam saman pelucuthakan sivil itu. Sekiranya kes jenayah akan dibangunkan maka ia akan menjadi kes jenayah klasik dan beban bukti akan jatuh ke atas DoJ di mana ia perlu membuktikan walaupun dengan segala keraguan yang ada bahawa bahawa jenayah itu telah dilakukan,” tambah Tom.

Selain mengamalkan undang-undang, Tom telah mengajar Litigasi Mahkamah Agung (Supreme Court Litigation) di Harvard Law School sejak tahun 2004, dan sebelumnya mengajar subjek yang sama di Stanford Law School selama hampir satu dekad.

Tom juga merupakan pengasas bersama SCOTUSblog – sebuah laman web yang dikhaskan untuk liputan menyeluruh Mahkamah – yang merupakan satu-satunya weblog yang pernah menerima Anugerah Peabody.

Link asal artikel:

https://seademon.me/2017/12/04/what-1mdb-suit/amp/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.