Imigresen Lancar Operasi Ekoran Laporan RCI

Kota Kinabalu – Jabatan Imigresen akan melancarkan operasi secara agresif di Sabah dalam tempoh terdekat bagi mengesan dan menangkap pendatang asing tanpa izin (PATI) berikutan pengumuman hasil siasatan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) kelmarin.

Ketua Pengarahnya, Datuk Mustafa Ibrahim berkata pihaknya sudah mengenal pasti kawasan yang dianggap panas dalam operasi berkenaan terutama di Sandakan, Tawau dan Kota Kinabalu.

Katanya agensi itu tidak akan menunggu sehingga penubuhan jawatankuasa tetap dan jawatankuasa kerja yang disyorkan dalam laporan RCI, bagi melancarkan operasi itu kerana yang penting isu PATI di Sabah dapat diselesaikan.

“Saya nak tegaskan operasi (menangkap PATI) berterusan. Sebelum prosiding RCI dan semasa prosiding serta selepas prosiding pun kita memang buat operasi menahan dan menghantar pulang PATI. Operasi akan berterusan seperti biasa mengikut undang-undang sedia ada.

“Jabatan Imigresen mengambil sikap positif kepada laporan RCI. Selain menjalankan operasi biasa, RCI akan menjadi panduan kepada operasi Imigresen di Sabah,” katanya kepada pemberita selepas melawat pejabat cawangan Imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), di Kota Kinabalu semalam.

Mustafa berkata jumlah kakitangan Jabatan Imigresen di Sabah berupaya melaksanakan tugas itu dan jika perlu, agensi itu akan bekerjasama dengan agensi penguat kuasa lain di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS).

Katanya Jabatan Imigresen juga akan memperkasa unit risikannya di Sabah bagi mengesan lokasi dan aktiviti PATI selain meningkatkan keupayaan pelaksanaan sistem biometrik di tujuh pintu masuk utama rakyat asing di Sabah.

Sementara itu, Mustafa berkata sebanyak 17,086 PATI di Sabah telah dihantar pulang ke negara asal dari Januari hingga November tahun ini, dengan 13,397 daripadanya warga Filipina, Indonesia (3,435) dan selebihnya dari negara lain.

Dalam perkembangan lain, Mustafa, yang membuat lawatan sulungnya ke Sabah sejak dilantik ke jawatan itu pada 14 Nov lepas, memberi amaran bahawa tiada tempat dalam agensi itu bagi mana-mana pegawai dan anggota yang melindungi PATI.

Katanya agensi itu akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melalui Unit Integriti yang dianggotai pegawai SPRM di Jabatan Imigresen bagi memantau perilaku setiap pegawai dan anggotanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!