Najib Bukan Gadai Negara – Annuar Musa

KOTA BHARU – Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sedang mencipta sejarah hubungan diplomatik yang lebih besar antara Malaysia dan China, dan bukannya menggadai negara ini.

 

Beliau berkata kerjasama strategik kedua negara itu akan membuahkan impak yang sangat besar termasuk dalam bidang ekonomi dan perdagangan Malaysia.

 

 

“Perdana Menteri berjaya untuk bersama negara China dalam melaksanakan dasar One Belt One Road dan Maritime Silk Road, ini satu polisi yang mempunyai impak kepada ekonomi dan perdagangan global yang sangat besar.

 

 

Negara kita paling awal berada dalam kerangka One Belt One Road dan Maritime Silk Road yang dilaksanakan oleh sebuah kuasa ekonomi besar,” katanya petik Bernama.

 

Najib semalam, menyelar pihak yang menyebarkan cerita untuk menakut-nakutkan rakyat negara ini kononnya Malaysia sedang dijual melalui pelbagai perjanjian perniagaan bernilai lebih RM143 bilion yang ditandatangani dengan China semasa lawatan seminggu beliau ke negara itu.

 

Annuar berkata usaha Najib meningkatkan hubungan Kuala Lumpur-Beijing itu wajar dialu-alukan semua pihak kerana tidak banyak negara mendapat peluang sedemikian.

 

“Dakwaan menggadai negara tidak benar, sejak bila pula perdagangan dua negara bererti menggadai negara?

 

Perdagangan negara kita dengan negara China sudah berlaku sejak beratus tahun lamanya…tidak pula tergadai negara kita. Adakah kerana kita melaksanakan pembangunan tertentu, bermakna kita menjual negara?,” kata Annuar yang juga Anggota Parlimen Ketereh.

 

Ditanya mengenai organisasi yang didakwa menerima dana daripada hartawan George Soros, Annuar menyerahkan perkara itu kepada proses undang-undang.

 

Bagaimanapun, beliau mahu rakyat sedar sudah berlaku pembabitan pihak luar yang cuba meraih keuntungan sedangkan yang rugi ialah rakyat dan negara.

 

Annuar juga berkata seluruh jentera penerangan UMNO akan diperkasa bagi melaksanakan program penerangan lebih berkesan supaya rakyat tidak dikelirukan pihak tertentu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.