Bomba Perlu Jumpa PBT Dahulu Sebelum Buat Kerja Menyelamat Di Air- Zuraida

KOTA BHARU – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menetapkan satu prosedur operasi standard (SOP) bagi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dalam menjalankan operasi penyelamatan di air.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata pasukan bomba perlu mendapatkan pelan struktur sesebuah kawasan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) sebelum turun menjalankan kerja penyelamatan mangsa di dalam air.

Ini bagi mendapatkan gambaran awal struktur dan keadaan kawasan berkenaan sebelum operasi dijalankan.

“Sebab itu, di masa hadapan, sebelum bomba turun buat kerja penyelamatan, perlu pergi ke PBT ambil pelan struktur longkang atau sungai supaya tahu struktur sama ada landai, ada batu atau lumpur,” kata Zuraida.

Beliau dalam pada itu menafikan dakwaan kerja penyelamatan ke atas remaja 17 tahun hingga meragut nyawa enam anggota bomba Rabu lepas dilakukan tidak mengikut SOP yang ditetapkan, bahkan semua SOP diikuti termasuk membuat rantaian manusia, menggunakan tali dan sebagainya.

Susulan kejadian, satu mesyuarat post-mortem bersama JBPM akan diadakan dalam tempoh terdekat sebelum laporan dapat dibentang kepada jemaah menteri.

Sementara itu, beliau berjanji untuk memperjuangkan elaun kritikal bagi anggota bomba yang bertugas dalam situasi berisiko.

Walaupun ada pandangan yang mendakwa elaun Pasukan Penyelamatan di Air (PPDA) rendah, namun elaun dan skim tambahan lain turut diperoleh oleh pasukan bomba. – Awani

One thought on “Bomba Perlu Jumpa PBT Dahulu Sebelum Buat Kerja Menyelamat Di Air- Zuraida

  • October 6, 2018 at 9:11 am
    Permalink

    kebenaran akan terbukti jua walau di tepis, di sorok, tak mengaku salah!! usah bongkak takbur seakan langit akan di junjung!! tk kemana pun kudrat iradat tenaga seorang manusia!!! hanya allah swt yg maha kuat hebat berkuasa!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.