Nilai Ringgit, Ekonomi dan Eksport Komoditi Malaysia

Walaupun usaha sedang dilakukan untuk mengubah ini, perkara pertama yang perlu anda akui adalah bahawa ekonomi Malaysia masih bergantung dengan ketara kepada eksport komoditi – produk petroleum dan minyak sawit.

Kedua, anda perlu mengakui bahawa harga komoditi global telah merosot dengan teruk sejak 2014. Walaupun terdapat sedikit pemulihan tetapi ia masih belum kembali ke paras tertinggi beberapa tahun lalu.

Ketiga, anda perlu mengakui bahawa Malaysia adalah salah satu daripada dua pengeksport petroleum bersih di rantau ini (satu lagi adalah Brunei tetapi mereka menambat mata wang mereka terhadap SGD) – oleh itu kejatuhan harga petroleum memberi kesan negatif kepada Malaysia sementara negara-negara lain di rantau ini yang merupakan pengimport petroleum bersih akan mendapat manfaat.

Mengambil kira semua itu, walaupun Ringgit telah melemah apabila harga komoditi global telah jatuh menjunam, Malaysia masih mengatasi banyak negara yang serupa yang juga bergantung kepada komoditi.

Dan ini adalah satu fakta.

Apabila harga komoditi pulih, Ringgit Malaysia juga akan mengukuh – sama seperti bagaimana ia mengukuh daripada RM3.73 berbanding USD pada 2009 kepada USD2.96 berbanding USD pada tahun 2013.

Dan akhir sekali, orang Pakatan perlu sedar bahawa di bawah Pengerusi mereka, Mahathir, Ringgit Malaysia turun 60% daripada RM2.40 kepada RM3.80 – berbanding dengan kejatuhan 12% daripada RM3.73 pada tahun 2009 hingga sekarang dalam menghadapi kemerosotan harga komoditi.

Di bawah Mahathir, Ringgit tidak pernah meningkat terhadap USD (atau SGD) dalam apa jua cara yang ketara.

Memandangkan mata wang kita lemah buat masa ini, Malaysia sedang berusaha sebaik-baiknya untuk menggunakan kelebihan itu – itulah sebabnya mengapa pelancongan dan eksport kita telah meningkat dengan kedua-duanya mengalami kenaikan dua digit yang membawa kepada Bank Dunia berulang kali meningkatkan ramalan pertumbuhan KDNK kita.

Mudah. Macam ini juga anda masih tidak faham?

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 4 Oktober 2017

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.