Mahathir Marah Kerajaan Tuntut Tunggakan Cukai Dari County Heights – Lim Sian See

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 5 Oktober 2017

Mahathir sangat marah kerana kerajaan telah berani menuntut cukai yang belum dibayar sebanyak RM22.707 juta daripada rakannya, pemilik County Heights.

Mahathir telah mendapat banglonya dari pemilik Country Heights dan juga adalah pemegang saham terbesar di hotel 5 bintang Palace of the Golden Horses milik Country Heights.

Mahathir juga berurus niaga dengan hartawan ini dan anak perempuannya dalam sebuah syarikat yang menyewakan jet dan pesawat peribadi Flyjet Sdn Bhd di mana Mahathir disenaraikan sebagai Pengerusi.
http://www.thesundaily.my/news/1089564

Flyjet buat masa ini memiliki dua Bombardier Challenger 601 dan satu Boeing 737-33A.

Sejak itu, Mahathir telah menyerang LHDN, menuduh ia memburu hartawan yang mesra Pakatan.

LHDN telah membekukan Simpanan Tetap (FD) pemilik Country Heights dengan sebuah bank asing sebanyak RM126.0 juta sehingga dibayar.

(wow, saya juga berharap saya mempunyai FD sebanyak RM126.0 juta. Walaupun pada kadar 4%, boleh mendapat RM5 juta setahun atau RM420,000 sebulan dengan hanya goyang kaki).

Walau bagaimanapun, pemilik Country Heights tidak pernah mempersoalkan bahawa beliau ada berhutang cukai ini dan sejak itu telah pun dibayar. http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/08/16/lee-settles-country-heights-groups-remaining-tax-liabilities/

Jika anda berhutang cukai, bayar sahaja. Bukannya anda tidak mampu atau akan menjadi miskin apabila anda membayar apa yang anda sememangnya berhutang.

Tetapi memandangkan Mahathir terus tidak berpuas hati dan terus menyerang, LHDN terpaksa menyangkal dakwaan beliau dengan menyatakan bahawa undang-undang cukai dengan jelas menyatakan sama ada anda berhutang atau tidak.

Dan jika ada pembayar cukai yang tidak berpuas hati dengan penilaian mereka selepas audit atau siasatan, mereka boleh membuat rayuan kepada Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan (SCIT) dalam tempoh 30 hari.

SCIT adalah badan bebas yang mempunyai kuasa untuk mendengar sebarang bantahan oleh pembayar cukai.

“Keputusan SCIT juga boleh dirayu di Mahkamah Tinggi atau Mahkamah Rayuan. Hak dan kepentingan pembayar cukai dilindungi dengan baik di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967.”

Nampaknya sampai ke penghujungnya pun, ianya sentiasa mengenai kroni Mahathir dan rakan-rakan hartawannya.

Mahathir akan melindungi mereka sehingga ke akhirnya dan jika anda berani menyentuh mereka, bersiap sedialah untuk menerima kemarahan Mahathir.


http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/10/05/not-true-says-inland-revenue-board-of-mahathirs-claim/

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.