Sultan Johor Bakal Gunakan Gelaran ‘His Majesty’

KUALA LUMPUR – Mulai hari ini, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar akan menggunakan gelaran penghormatan ‘His Majesty’ dalam semua penerbitan dan pengucapan bahasa Inggeris.

Gelaran bagi Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah pula akan menggunakan ‘Her Majesty’, lapor Awani.

Menurut laporan media, Yang Dipertua Jumaah Majlis DiRaja Johor, Datuk Abd Rahim Ramli, berkata gelaran ‘His Majesty’ itu akan menggantikan gelaran ‘His Royal Highness’  yang diguna pakai sebelum ini.

“Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Takzim, dengan keistimewaan hak dan kuasa Tuanku di bawah Bahagian Kedua 7(2)(d)(f) dan (g) Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Johor 1895 telah suka berkenan menukar gelaran bahasa ‘His Royal Highness’ kepada ‘His Majesty’.

“Gelaran dalam bahasa Melayu ‘Duli Yang Maha Mulia’ bagi Tuanku dan Tuanku Permaisuri adalah dikekalkan,” katanya seperti yang diungkap dalam laporan media.

Penukaran gelaran itu dilakukan dibawah Perkara 7 (2)(d)(f) dan (g) Bahagian Kedua Perlembagaan Negeri Johor 1895.

Ekoran itu, Sultan Ibrahim akan digelar sebagai “Your Majesty, Tuanku” atau “Sir” Dan Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah harus digelar sebagai “Your Majesty, Tuanku” atau “Madam”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.