Wap Rokok Elektronik Tak Beri Kesan Pada Sel

SHAH ALAM – Wap rokok daripada rokok elektronik tidak memberi sebarang kesan perubahan sel kepada tisu laluan udara manusia.

 

Wakil jurucakap British American Tobacco, Dr Marina Murphy berkata, ia merupakan hasil kaji selidik terbaru melibatkan dua jenis rokok elektronik yang dilakukan di Southampton, Britain, baru-baru ini.

 

“Penyelidik dari British American Tobacco dan MatTek Corporation menggunakan kombinasi ujian yang unik untuk mengkaji potensi dan kesan buruk wap rokok elektronik terhadap tisu yang menjadi laluan udara manusia dan membandingkannya dengan kesan asap rokok.

 

“Dengan menggunakan robot yang dibentuk mempunyai laluan udara manusia sebagai subjek ujikaji, ia berupaya untuk menunjukkan bahawa aerosol yang digunakan oleh rokok elektronik tidak memberi sebarang kesan perubahan sel kepada tisu laluan udara manusia,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

 

Menurutnya, kaedah terbaru kajian itu juga akan digunakan bagi tujuan meningkatkan mutu dan kualiti kawalan bagi produk mereka di masa hadapan.

 

“Wap rokok elektronik boleh mengandungi nikotin, humectants, bahan perasa dan produk degradasi termal. Oleh itu, pemahaman tentang impaknya terhadap sistem biologikal manusia adalah amat penting.

 

“Sehingga kini, belum ada sebarang ujian aerosol berkenaan potensi kesan buruk wap rokok elektronik ke atas model di makmal yang menyerupai struktur dan fungsi tisu laluan udara manusia,” katanya.

 

Sementara itu, menurut Pengurus Besar Penyelidikan dan Pembangunan British American Tobacco, Marina Trani berkata, hasil kajian itu membuktikan pendedahan berterusan wap rokok elektronik ke atas manusia adalah sama seperti menghirup udara biasa.

 

“Hasil kajian menunjukkan bahawa asap rokok berupaya mengurangkan kebolehhidupan sel kepada 12 peratus (kadar hampir kematian sel) selepas enam jam. Manakala, aerosol yang dihasilkan oleh dua jenis rokok elektronik pula tidak menunjukkan sebarang penurunan dari segi kebolehidupan sel walaupun didedahkan selama enam jam secara berterusan, hasilnya adalah sama seperti sel yang didedahkan kepada udara biasa.

 

“Pada ketika ini, tiada ukuran seragam bagi ujian di dalam makmal atau in vitro aerosol rokok elektronik. Namun, protokol yang dihasilkan mungkin amat berguna untuk membantu proses di mana garis panduan ini dapat dikembangkan,” katanya. – Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.