Che Ta Jual Pakaian Terpakai

PETALING JAYA – Selepas Datuk Siti Nurhaliza menjual pakaiannya, kini giliran aktres Rozita Che Wan pula menjual koleksi barangan terpakai seperti baju, beg tangan dan kasut berjenama yang pernah digunakan.

 

Rozita atau lebih dikenali sebagai Che Ta, 44, berkata, penjualan barang-barang itu dilakukan selepas menyedari terlalu banyak pakaian yang tidak lagi dipakai yang kini memenuhi ruang kondominium untuk menyimpan koleksi peribadi.

 

“Saya ambil keputusan jual sahaja baju-baju, beg tangan dan kasut yang tidak dipakai kepada mereka yang berminat untuk menambah koleksi.

 

“Baju-baju itu masih elok dan semuanya saya pakai sekali sahaja, saya sudah pening kepala tengok pakaian tersebut kerana terlalu banyak,” ujarnya kepada mStar Online.

 

cheta1

Antara koleksi beg tangan berjenama yang dijualnya.

 

cheta2

Antara koleksi baju dan kasut yang dijual Che Ta.

 

Selain barangan itu, Rozita turut menjual baju-baju koleksi pakaian anak perempuannya iaitu Aaishah Dhia Rana yang berusia setahun di akaun Instagram @prelovedbyrcw yang dibuka sejak enam bulan lalu.

 

Sehingga kini akaun Instagram itu sudah mempunyai 37,809 pengikut dengan 432 gambar baju, kasut dan beg tangan yang dimuat naik untuk dijual.

 

Dalam pada itu, Rozita menambah, dia tidak mengambil sebarang keuntungan atas penjualan tersebut.

 

“Paling murah hanya RM30 sahaja dan mahal pun dalam RM1,000 bagi pakaian dan saya tidak ambil untung pun sebab memang ingin jual kepada siapa yang berminat menyimpannya. Manakala beg tangan mengikut harga yang berpatutan dan bersesuaian dengan jenama tersebut.

 

“Kebanyakan baju yang dijual adalah jenama daripada pereka fesyen tempatan seperti Qudyn dan Calvin Thoo. Ada juga baju kasual siap pakai seperti koleksi Zara, Mango dan Miss Sulfridge.

 

Sementara itu, ditanya tentang sambutan, Rozita berkata, sambutan yang diterima menggalakkan dan kebanyakan barang yang dimuat naik di laman Instagram tersebut habis dijual dalam masa yang singkat.

 

“Saya hanya muat naik gambar setiap Khamis dan Jumaat sahaja dan Alhamdulillah sambutan baik kerana apabila upload sahaja, dah ada yang beli.

 

“Kebanyakan mereka mahu beli baju preloved  yang saya dah pakai. Kalau saya jual yang belum dipakai mereka tidak mahu,” ujarnya. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.