Seludup Petrol: 14 Penguatkuasa Empat 
Agensi Ditahan SPRM

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuktikan mereka bukan menyasarkan satu agensi penguat kuasa sahaja dalam melaksanakan Op Licin 2.

 

Ini dibuktikan dengan penahanan 14 individu lagi termasuk anggota Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) kerana dipercayai bersubahat dalam kes penyeludupan dan penjualan petrol ke negara jiran.

 

Mereka yang ditahan terdiri dari­pada lima anggota KPDNKK, tiga pegawai JKDM dan dua Pasukan Gerakan Am (PGA) serta seorang anggota tugas am Polis Diraja Malaysia (PDRM).

 

Turut ditahan dua pesara tentera dan seorang bekas pegawai KPDNKK dalam Op Licin 2 di Kedah dan Perak.

 

Kesemua individu berusia dalam lingkungan 30-an sehingga 50-an itu ditahan di pejabat KPDNKK Anak Bukit dan Kubang Pasu di Jitra, Kedah sebelum dibawa ke pejabat SPRM negeri kira-kira pukul 9.30 pagi sehingga 7 malam.

 

Utusan Malaysia difahamkan, kesemua mereka yang masih dan pernah bertugas di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bukit Kayu Hitam serta Kota Putra, Durian Burung terlibat dengan kegiatan penyeludupan berkenaan sejak beberapa tahun lalu.

 

Menurut sumber, mereka juga didapati tidak melakukan prosedur standard operasi (SOP) agensi ma­sing-masing sehingga menyebabkan urusan jual beli petrol ‘dipermudahkan’ oleh sindiket.

 

Katanya, terdapat pelbagai cara dikesan penguat kuasa tersebut bagi mendapatkan habuan masing-masing.

 

“Ada daripada mereka mene­rima wang secara tunai dan ada juga yang menerima wang suapan secara bulanan. Op Licin 2 yang dijalankan oleh SPRM ini akan dibuat secara berterusan sehingga kegiatan berkenaan dibanteras habis-habisan,” katanya di sini.

 

Ujarnya, ketiga-ketiga pesara yang ditahan disiasat di bawah Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM 2009 manakala pegawai penguat kuasa pula disiasat di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.

 

Semalam, seramai 11 orang ditahan agensi itu, sembilan daripadanya merupakan anggota polis dan dua adalah anggota Pasukan Gerakan Am (PGA).

 

Serbuan yang dijalankan sejak Isnin lalu, menjadikan seramai 36 orang telah ditahan termasuk anggota penguat kuasa Unit Pencegah Penyeludupan (UPP). – Utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.